Problemes informàtics?

Massa sovint sentim coses com “ha estat un error informàtic” o “per un problema informàtic no hem pogut…” que serveixen per justificar qualsevol cosa que no s’ha fet prou bé. El darrer exemple ha estat el cas de la nòmina de desembre als treballadors públics de la Generalitat. El govern ja havia avançat que aquest desembre pagaria primer la nòmina “normal” del mes com cada any sobre el 22 de desembre, i que la paga extra s’ajornava fins a final de mes (amb l’afegitó que el més probable seria que d’aquesta paga extra només se’n pagaria un 80%, quedant pendent per més endavant el 20% restant).

Ahir es fa el primer pagament, i es descobreix que la Generalitat ha descomptat d’aquest primer pagament  l’IRPF de l’import global (incloent la paga extra com si s’hagués cobrat). Resultat? Que tots els treballadors s’han trobat amb una paga sensiblement inferior a un mes normal. Ja sé que això es recuperarà d’aquí uns dies quan es faci efectiu el 80% de la paga extra, i d’aquí unes setmanes (mesos?) quan es faci efectiu el 20% restant, però crec que si es necessitava fer això, no hagués costat gens avisar als treballadors.

És trist sentir que, entre altres coses, s’ha fet així per problemes informàtics. Els sistemes informàtics, trets d’errors físics o de programació, fan el que s’ha decidit que han de fer. Qui necessita el sistema exposa als informàtics el que necessita i aquests s’encarreguen de construir sistemes que responguin als requeriments especificats pels usuaris o clients. Per exemple:

 • si hi ha un problema a Palafrugell (per dir un poble) i un conseller decideix portar-hi material d’ajuda per tren i no hi arriba… direm que és un problema ferroviari?  (Nota:  Palafrugell no té  tren)
 • si el govern decideix obrir una via fluvial entre Girona i Lleida i fracassa… dirà que ha estat degut a un problema de navegabilitat de l’eix transversal?

La informàtic falla? a vegades sí. Però sovint els problemes que s’atribueixen a la informàtica són deguts a que qui pren les decisions no s’assegura abans que es poden portar a la pràctica amb la infraestructura que té a la seva disposició.

Nota final per deixar-ho clar: sóc funcionari de la Universitat de Girona i, com la resta de treballadors de les universitats públiques, no estic afectat per aquesta decisió del govern ja que ens paguen les nostres universitats. Afortunadament nosaltres cobrarem el que està pactat.  No pretenc obrir aquí un debat sobre si els funcionaris cobrem massa per la feina que fem, o si hi ha massa treballador públic (Catalunya és un dels països europeus amb menys funcionaris per habitant)… tot i que si algú vol debatre (sense prejudicis de l’època en blanc i negre del “vuelva usted mañana”) encantat de fer-ho.

 

 

 

 

2 comentaris

 • maria torremaules

  29/12/2011 12:59

  Corregiu el “doncs”, si us plau, que fa mal a la vista.

 • Jordi Regincós Isern

  29/12/2011 15:42

  Corregit. Gràcies per avisar i espero que la lesió a la vista sigui reversible ;-) Bon 2012

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús