Cal eliminar els consells comarcals?

Sembla que el nostre govern es planteja, un cop més, reorganitzar l’administració local: “La hora de los entes locales” (article de la vicepresidenta Ortega a La Vanguardia; poso enllaç a  la versió castellana perquè la catalana no està accessible en obert al web)

…Unió Europea, Espanya, Catalunya, Diputacions, Consells Comarcals, Ajuntaments… I també entitats municipals descentralitzades, districtes (o equivalents), i entitats supramunicipals (com l’Àrea Metropolitana de Barcelona). I portem ja 8 nivells d’administracions. Unes construides de baix cap a dalt, altres de dalt cap a baix. Cada una amb àmbits territorials cada vegada més petits, però sense unes interrelacions ben definides amb  les immediatament superior i inferior. En resum: un caos.

El problema no és pas si hi ha o no masses administracions locals (que n’hi ha). El problema és de plantejament global. I voler arreglar l’àmbit local no solucionarà el problema: serà, simplement, posar-hi un nou pedaç.

No ho veig tant com preguntar quins serveis i quines competències ha de tenir cada administració, sinó de definir quins serveis ha d’oferir la república als seus ciutadans. I un cop això ben definit és quan ens podem plantejar com s’ha d’organitzar la república: quins nivells d’ens polítics cal definir i quines competències han de tenir cada un d’ells. Tot això sense oblidar la inclussió d’elements d’identitat (en el sentit més ampli del terme)  per tal d’acotar l’abast territorial de cada un d’aquests ens.

El meu ideal? República Federal Europea, República Catalana, Vegueries (o el nom que hi volgueu donar) i municipis. Crec que amb aquests 4 ens en tindríem prou per organitzar-nos políticament. A partir d’aquí, qualsevol agregació o divisió d’ens per optimitzar la prestació dels serveis als ciutadans benvinguda sigui… però no com a estructura política; simplement com estructura tècnica controlada per les administracions públiques que l’han creat.

Cal eliminar, doncs els consells comarcals? Com estan concebuts ara, per mi sí. Igual que cal suprimir les diputacions. Però no de forma independent, sinó dins un pla de reorganització total de les administracions públiques.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús