Inicis informàtica gràfica: Ivan Sutherland i Sketchpad

Aquest matí, cercant informació per internet, he anat a parar a aquests dos deliciosos vídeos d’una demostració de l’Sketchpad (en podríem dir  serendipitat).

A la dècada dels 80 van començar ja a incorporar-se les interfícies gràfiques als ordinadors de sobre taula (dels que més o menys encara avui en dia en fem servir les seves evolucions,  l’Apple Lisa surt el 1982 i els sistemes X-Windows i  Microsodt windows 1.0 el 1985, … ). Però si reculem un parell de dècades més arribarem als inicis de la informàtica gràfica (si us fa gràcia la història de les interfícies gràfiques d’usuari, podeu començar per aquesta pàgina de la wikipèdia).

En aquesta entrada del bloc voldria compartir aquests 2 vídeos d’un reportatge televisiu sobre els treballs d’Ivan Sutherland amb el seu Sketchpad al MIT el 1963. Sketchpad és considerat com un dels treballs que van obrir la porta al món de la informàtica gràfica.

Pels impacients, la demostració de l’Sketchpad comença al minut 3:30 del primer vídeo, i la manipulació d’objectes en 3D al minut 3:30 del segon (curioses les expressions de l’entrevistador  tipus “oh is still there” quan fa i treu zooms del disseny)

[youtube USyoT_Ha_bA Ivan Sutherland : Sketchpad Demo (1/2)]

(si no podeu veure el vídeo anterior, aquest és l’enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=USyoT_Ha_bA )

[youtube BKM3CmRqK2o Ivan Sutherland : Sketchpad Demo (2/2)]

(si no podeu veure el vídeo anterior, aquest és l’enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=BKM3CmRqK2o )

Per valorar més el treball de Sutherland cal tenir present que el 1963 la majoria d’ordinadors encara funcionaven només amb targes perforades i cintes magnètiques (pràcticament no hi havia ni teclats ni pantalles). Fixeu-vos en el vídeo que no hi ha teclat i que la interacció la fa a partir del llapis òptic,  botons, interruptors i dials.

I una curiositat més: l’ordinador sobre el que funcioanava l’Sketchpad no arribava als 300KiloBytes (KB) de memòria (64K paraules de 36 bits). Pels que no tingueu clares aquestes unitats, la majoria d’ordinadors personals que podem comprar avui tenen 2 o 4 GigaBytes (GB) de memòria (i un GB és, aproximadament, un milió de KB).

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús