Naveguem per internet en català?

De tant en tant van apareixent iniciatives per sol·licitar la traducció d’interfícies de programes o de webs al català, i també hi ha grups de persones com per exemple http://www.softcatala.cat que es dediquen des de fa ja molt de temps activament a la traducció de programes a la nostra llengua.

Però hi ha una altra cosa que està a les mans de cada un de nosaltres per millorar la presència de la nostra llengua a internet: indicant explícitament la llengua en la que naveguem.

Quan ens connectem a una pàgina web, una de les informacions que hi enviem (sense saber-ho en molts casos) és una llista prioritzada de les llengües en les que desitgem rebre la informació. I  si la pàgina està preparada per fer-ho, ens mostra la informació en la primera llengua que pugui de la llista prioritzada. Si voleu fer la prova, ho podeu fer, per exemple, amb http://www.debian.org (Debian és la versió de GNU/Linux en la que es basa el més conegut Ubuntu). Proveu a anar canviant la llengua de navegació i anar recarregant la pàgina.

Aquesta informació sobre la llengua de navegació pot servir, també, per alimentar estadístiques dels llocs webs sobre els perfils de la gent que hi accedeix. Per això és important que si volem que el català sigui més present  a internet especifiquem el català com la nostra llengua de navegació. Com es fa? Doncs dependrà del navegador que fem servir. Dels 3 als que tinc accés ara:

  • Chrome: aneu a Preferències/Avançat/Contingut web/Configuració del corrector ortogràfic i dels idiomes
  • Firefox: aneu a Edita/Preferències/Contingut/Llengües. I igual que en el Chrome
  • Internet Explorer: aneu a Eines/Opcions d’Internet/Aspecte/Llengües (o paraules similars: Tools/Internet Options/Appearance/Languages és el que m’apareix a l’Explorer en anglès)

En tots tres casos, es poden afegir tantes llengües com es vulgui i ordenar-les de la manera que es vulgui.

Bona navegació! catala cosa de tots norma.jpg… i una mica de record gràfic…

 

 

PS: i un afegit que m’havia passat per alt

http://www.navegaencatala.cat

 

1 comentari

  • twitter en català? Molt bé, però… – Ara.cat

    17/05/2012 11:43

    […] (com ja fem), anem utlitzant dominis .cat (per les adreces de correu personal, per exemple), naveguem en català,… Tweet function sh_list() { var obj = document.getElementById('sh_popup'); […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús