Campus Excelencia Internacional fiasco?

Aquest article “Los campus de excelencia, en vía muerta” (El País, 19 de febrer) em va recordar un post  que havia escrit el juliol passat en relació alc CEI espanyols i les Initiatives d’Excellence franceses (l’enllaç a Le Monde que hi apareix ja no és accessible). Si voleu ampliar la informació, aquí teniu l’enllaç als webs de les dues iniciatives

invest_avenir_465x310_164427.82.jpg EstrategiaUniversidad2015.png

Investissements d’avenir: Initiatives d’Excellence (Ministère de l’Enseignement Supérireur et de la Recherche)
Campus de Excelencia Internacional (Ministerio de Educación)

 

Totes dues pretenen posicionar universitats i agregacions d’universitats en llocs destacats a nivell mundial… Però veient les dues propostes, hi ha dues diferències a comentar:

  • Nombre de Campus d’Excel·lència: A Espanya, per ara hi ha ja 15 Campus d’Excel·lència Internacional (sense comptar les desenes de Campus d’Excel·lència d’àmbit Regional). A França es plantegen establir entre 5 i 10 Iniciatives d’Excel·lència a tot França: “Une ambition : doter la France de 5 à 10 initiatives d’excellence capables de rivaliser avec les meilleures universités du monde
  • Finançament: a Espanya, el govern hi ha “invertit” uns 700 Milions d’€, la majoria en forma de préstec a les comunitats autònomes. En canvia a França han previst un fons de 7.700 Milions d’€ (“només” un ordre de magnitud superior i per menys campus). Durant 4 anys es finançaran a partir del rendiment d’aquests diners, i al final en podran disposar després d’una avaluació. Cada campus podrà rebre fins a un miliard d’euros.

Així doncs, a Espanya continuem amb una línia del “café para todos”, sense discriminar positivament, amb moltes tensions entre universitats per sortir a la foto: com que n’hi surten tantes, ningú accepta quedar-ne a fora… i tot això per una quantitat de diners molt petita i que, en molts casos, és en forma de préstecs del ministeri a les comunitats autònomes. A França opten per l’Excel·lència de veritat: si només en trien entre 5 i 10, segur que no hi haurà cap recel en la resta d’universitats: tothom té clar a quin lloc està en el context del seu país… Però a més fan una inversió seriosa: hi destinen 7.700 milions d’€, contra els 700 milions que per ara s’han invertit des del govern d’Espanya.

En definitiva, bona iniciativa dels Campus d’Excel·lència Internacional, però per mi mal executada, relaxant massa el concepte d’excel·lència. Si s’haguessin definit a Espanya entre 5 i 10 agregacions de referència internacional s’haguessin evitat moltes tensions innecessàries en el sistema universitari i de recerca espanyol, i s’haguessin aprofitat millor els escassos recursos addicionals.

Ara, per acabar-ho d’arreglart, sembla que el govern espanyol ha decidit deixar en stand by el finançament als Campus d’Excel·lència (tal i com s’explica en l’article que citava al principi d’aquest post)…

Recordeu aquells decorats per les pel·lícules de westerns  on es veia el carrer principal i tot de façanes, però que darrere les façanes només hi havia els pals que les aguantaven?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús