Comptem fins a 10 abans d’RT, m’agrada o +1

Seguir els esdeveniments per twitter et dóna una sensació d’estar informat en temps real del que està passant, però és imprescindible tenir present en tot moment que qui escriu o penja material multimèdia no està informant del que està passant; està explicant el que està vivint.

És imprescindible que abans de fer un retweet d’alguna informació que ens sembla molt interessant comptem fins a 10 tot mirant de contrastar-la. Pot ser molt llaminer fer córrer ràpidament alguna foto o algun vídeo que ens ha cridat l’atenció, però es pot donar el cas que aquella foto o vídeo no formi part del que està passant; que algú (amb bona fe o de mala fe) l’hagi incorporat a tot el flux de notícies per reforçar els seus arguments, però que es pot girar en contra fàcilment.

Això ho escric motivat per una foto que ha circulat força per twitter i facebook d’un policia nacional amb un clauer de Franco com a exemple de com eren els antiavalots que han actuat aquests dies a València

llaveroFranco.jpg

 

Hi ha una manera ben simple de contrastar fotos que ens arriben: la desem al nostre ordinador, anem a http://images.google.com , arrosseguem la foto a la caixa de cerca d’aquesta pàgina i google ens retorna fotos idèntiques (o semblants en la distribució de colors) a la que hi hem posat.

images.jpg

 

Si agafeu la foto del policia en qüestió i la poseu a images.google.com, el segon o tercer enllaç ens remet a una foto del diari El País …  del 13/04/2010  (fa quasi dos anys).

Òbviament que un policia porti un clauer de Franco és igual de trist ara que fa un parell d’anys, però fer circular fotos que no corresponen al que està passant dóna arguments per posar en dubte qualsevol altra cosa que expliquem.

Abans de fer un RT, o un m’agrada, o un +1, pensem fins a 10

Molta sort a #IESLluisVives

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús