Referèndum per la independència: es manté un 60% de Sí

Captura a 2012-03-03 00:44:16.pngEl Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui les dades de la primera onada del Baròmetre d’Opinió Pública (BOP) d’aquest 2012. Aquest és ja el tercer BOP que inclou una pregunta explícita sobre la intenció directa de vot en l’hipotètic cas de celebració d’un referèndum per la independència de Catalunya.

Seguint la línia de publicar les dades sense “cuina”, el CEO posa l’abast de tothom un document amb milers de dades que poden ser analitzades per tothom, i que podeu trobar aquí directament.

Continuant el que vaig començar en el meu post del 25/10/2011 “Referendum per la independència: 60% Sí… Però, i el 20N?” recullo tot seguit l’evolució de les respostes a la pregunta

” I més concretament, si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?

En intenció directa de vot, els totals de respostes recollides en les tres enquestes mostra un salt a favor de la independència després a la tardor del 2011. Salt que es consolida en l’enquesta d’aquest febrer.

Bloc_GOP_1_2012_d.png

En la taula anterior apareix la dada que han recollit els mitjans sobre que un 44.62% dels catalans votarien sí en un referèndum per la independència. Però cal recordar que un referèndum el resultat no és el vot directe, sinó el % de vots que ha rebut cada una de les opcions (és a dir, les abstencions no compten en el resultat final). Si només mirem els Sí i els No tindríem que els partidaris de la independència arribarien a un 64.4% :

Bloc_GOP_1_2012_a.png

Cal, però, estimar el vot blanc (que aquest sí que és vàlid i té impacte en el resultat final). Si considerem com a vots blancs els de la gent que respon que “No Sap” o “No Contesta”, el resultat seria que la independència guanyaria amb quasi un 60% dels vots emesos.

Bloc_GOP_1_2012_b.png

És evident, però,  que aquests percentatges no es corresponen a la suma dels vots que obtenen a les eleccions les opcions polítiques que es pronuncien explícitament a favor de la independència. D’on surten tots aquests sís? Doncs la majoria, de votants de Convergència i Unió (un 55% dels seus votants diuen que votarien sí, i només un 18% diuen que votarien no):

BOP1_2012_c.png

Mirant aquestes dues taules hi ha coses curioses, com per exemple que entre els que recorden haver votat el PP, el % que votaria a favor de la independència ha passat en 8 mesos d’un 4.8% a un 9.0%, o que a ICV_EUiA quasi la meitat dels votants votarien sí a la independència…

No poso més dades ni comento res més. Us recomano que us mireu els documents del CEO i que feu les vostres pròpies anàlisi. Només recordar que el 2006 la UE per tal de reconèixer Montenegro va posar el mínim a un 55% de vots afirmatius (Montenegro és independent amb un 55.5% de vots afirmatius i una participació del 86.5%)… No n’estem tan lluny, veritat?

Resumint: van passant els mesos i l’enquesta del BOP segueix mostrant un suport majoritari en vot directe a la Independència de Catalunya. Suport que arribaria a un 60% en la hipotètica celebració d’un referèndum, amb una abstenció d’un 24%. Cap a on es decanti aquesta abstenció pot ser decisiu en el resultat final del referèndum. Estic convençut, que una part important aniria cap al Sí.

 

2 comentaris

  • Joan

    08/06/2012 12:16

    Cada dia som mes

  • Referèndum per la independència: dos terços diríem Sí – Ara.cat

    27/06/2012 14:21

    […] per la independència: 60% Sí… Però, i el 20N?” i continuat en el post del 3/3/2012 “Referèndum per la independència: es manté un 60% de Sí“ recullo tot seguit l’evolució de les respostes a la […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús