Pares RACC o pares rucs?

357px-Antorcha-barcelona.jpg

torxa olímpica (Barcelona 92)


En Pep Marí és un psicòleg esportiu que treballa al CAR de Sant Cugat. Ja fa temps el vaig sentir en una conferència sobre el paper dels pares en l’activitat esportiva dels fills on feia una classificació dels pares en quatre grans grups:

  • Pares desinteressats
  • Pares entrenadors
  • Pares assistència tècnica en carretera (pares RACC)
  • Pares ben orientats psicològicament

El podeu sentir en una conferència aquí i en teniu un petit escrit aquí.

Aquest cap de setmana s’han fet els campionats de Catalunya Infantil de BTT a Ullà, organitzats pel club local (Futuresport) i  ens  ha tocat, com a pares d’una ciclista del club, formar part de l’organització. És un menja hores però, com a bons pares RACC,  ho fem de bon grat per col·laborar amb les activitats dels fills.

Allà he redescobert un cinquè tipus de pares: els pares rucs. Pares que projecten la seva frustració de no haver arribat lluny en el seu esport cap als seus fills. Pares que insulten els seus fills si no rendeixen el que ells creuen que han de rendir. Pares que es queixen dels que van més lents per una zona complicada del circuit perquè no deixen passar els seu fills predestinats a guanyar la cursa. Pares que en comptes d’un “vinga, vinga que vas bé!” fan un “vinga, vinga, matxaca’ls, collons!“. Pares que en comptes d’anar animant a tots els nens que passen (i amb més èmfasi als seus, només faltaria!) es passen la cursa corrent (i molestant) pel circuit per anar cridant de ben a prop als seus fills.  Pares que fan que els seus fills acabin plorant per no haver sigut capaços de ser fidels al seu destí i guanyar la cursa. Pares que perden el seny i es discuteixen amb altres pares, organització i àrbitres per qualsevol collonada… I tot això en categories que porten l’adjectiu de “formació”.

Afortunadament els pares rucs són una minoria, fàcilment identificable, i que fan creuar mirades còmplices entre els testimonis de les seves performances.

Nota final: il·lustro aquest petit escrit amb l’exemple d’aquest campionat de BTT, però de pares rucs en trobareu a tots els esports: només cal observar una mica.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús