Acord de mínims? Màxim comú denominador?

Parlant de la cimera sobre el pacte fiscal d’ahir, hi ha un parell d’expressions que he sentit i que m’han cridat l’atenció per motius diversos:  “màxim comú denominador” i “acord de mínims”.

path2991.pngEl primer, perquè trobo absurd fer servir el símil del concepte matemàtic de màxim comú denominador per voler indicar les coincidències de plantejaments. I és absurd perquè simplement el concepte de màxim comú denominador no existeix. Existeix el Mínim Comú Denominador, o el Màxim Comú Divisor (i també el mínim comú múltiple que es fa servir, entre altres coses, per trobar el Mínim Comú Denominador). Si es volen fer servir símils matemàtics, es podria parlar de maximitzar la intersecció entre els conjunts de propostes de cada partit, o de minimitzar les distàncies entre les diferents propostes, per exemple.

I des d’un punt de vista polític trobo molt feble voler anar a un acord de mínims en una època que el sistema actual se’ns està ensorrant. Si l’acord de mínims ha de sortir d’una taula on seuen CDC-UDC, PSC, PP, ERC, ICV, SI i C’s és clar quin serà aquest acord des d’un punt de vista pràctic: (conjunt buit). Una altra cosa és que en pugui sortir un text ambigu, amb tantes interpretacions com grups l’hagin aprovat i ben fàcil de desbrossar amb qualsevol dels ribots de l’Estat.

No és temps d’acords de mínims. És temps d’organitzar majories clares, capaces d’arribar a acords de màxims tot renunciant a tot el que faci falta des de punts de vista partidistes o sectorials (que no ideològics). No és raonable pensar que es puguin posar d’acord tots els partits des d’un punt de vista ideològic. I no seria gens greu que algun partit en quedés fora. No ens oblidem que ja estan “fora” el 41.22% de ciutadans que per un motiu o altre no van votar en les darreres eleccions al Parlament. No serveix, per tant, l’argument de “no podem deixar fora X o Y perquè deixaríem fora els ciutadans que els van votar”.

1 comentari

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús