Cost matrícula universitat… paguem molt?

El cost de les matrícules universitàries és sempre un generador de conflictes a tot arreu (vegeu, per exemple, el que està passant al Quebec des de fa ja uns mesos). És molt difícil dir, a priori si les matrícules universitàries són cares o barates, doncs hi intervenen altres factors com ara la política de beques que hi hagi a cada territori (una matrícula més cara no necessàriament ha de ser dolenta si realment tothom que no ho pot pagar té beca… una mica ja n’havia parlat fa uns mesos en aquest altre post).

Avui volia aportar alguna dada sobre el cost de la matrícula universitària en funció del lloc on s’estudiï. Aquest matí,  un tweet  de @rogergraells  m’ha despertat aquesta curiositat. El tweet deia:

“Catalunya: 1400€ x matrícula universitària. Increment del 66%. Andalusia: 700€ x matrícula universitària. Increment 0%.#EspanyaEnsRoba

Tot i que no es coneix encara (al menys jo no conec) quin serà l’increment per l’any vinent (tot i que el 66% és un increment que ha anat sortint les darreres setmanes) sí que m’ha cridat l’atenció l’afirmació que el cost de la matrícula a Andalusia fos la meitat del de Catalunya… i he buscat les dades.

I on hi haurà les dades sobre el preu de la matrícula a tot l’estat? Doncs anem cap al Ministerio de Educación a veure què hi trobem. Efectivament, allà tenen una pàgina amb les comparatives dels preus de les matrícules dels darrers 4 cursos (del 2008/09 al 2011/12) a totes les comunitata autònomes  (cal recordar que “els preus públics universitaris” els fixa cada comunitat autònoma dins una forquilla que aprova el govern central  en el marc de la Conferència General de Política Universitaria). La pàgina web en qüestió és aquesta:

http://www.educacion.gob.es/educacion/universidades/estadisticas-informes/estadisticas/precios-publicos.html

No posaré aquí ara totes les dades que hi ha, però us convido a que hi doneu un cop d’ull. Només us posaré la taula comparativa del preu/crèdit dels estudis de grau del curs que ara estem cursant. És una captura de pantalla del full “GRADO” dins del full de càlcul “Estadística de precios públicos universitarios. curso 2011-2012“, ordenat de més a menys cost.

Captura de 2012-06-04 12:36:49.png

Els nombres de les columnes (1 a 7) indiquen el grau d’experimentalitat dels estudis (cada comunitat autònoma estableix classificacions diferents que volen recollir el fet que hi ha estudis més cars que altres) anant des dels 7 nivells que estableix la UNED fins a Andalusia que no n’estableix cap. Aquest matís és important perquè permet comparar millor els costos. Per exemple és cert, com deia el tweet citat abans, que el estudis amb grau d’experimentalitat 1 són quasi el doble de cars a Catalunya que a Andalusia (valen un 94% més) . En canvi els del grau d’experimentalitat 3 a Catalunya (15.16€/crèdit) són “només” un 20% més cares. i els de grau 2 s’enfila ja a un 76%. Certament una comparació més fina requeriria tenir en compte a quin grau d’experimentalitat pertany cada estudi universitari, però és evident que hi ha greuges entre el que es paga en un lloc i un altre.

Al mateix full de càlcul hi teniu tota la informació de graus, màsters i doctorat, els enllaços als diaris oficials on hi ha els decrets que fixen els preus…

No són només els impostos que no tornen; és també el que paguem de més pels serveis que rebem.

 

2 comentaris

  • Cost matrícula universitat… paguem molt? | @jordir

    07/06/2012 12:28

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/06/04/cost-matricula-universitat-paguem-molt/ El cost de les matrícules universitàries és sempre un generador de conflictes a tot arreu (vegeu, per exemple, el que està passant al Quebec des de fa ja uns mesos). És molt difícil dir, a priori si les matrícules universitàries són cares o barates, doncs hi intervenen altres factors com ara la política de beques que hi hagi a cada territori (una matrícula més cara no necessàriament ha de ser dolenta si realment tothom que no ho pot pagar té beca… una mica ja n’havia parlat fa uns mesos en aquest altre post). […] […]

  • Cost matrícula universitària: diferències dins Espanya no raonables – Ara.cat

    29/06/2012 15:52

    […] principis de mes escrivia aquí aquest post Cost matrícula universitat… paguem molt? on mostrava una comparació del cost de matrícula universitària per tot Espanya pel curs […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús