Referèndum per la independència: dos terços diríem Sí

Portada_BOP_2aOnada2012.pngEl Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui les dades de la segona onada del Baròmetre d’Opinió Pública (BOP) d’aquest 2012. Aquest és ja el quart BOP que inclou una pregunta explícita sobre la intenció directa de vot en l’hipotètic cas de celebració d’un referèndum per la independència de Catalunya.

Seguint la línia de publicar les dades sense “cuina”, el CEO posa l’abast de tothom un document amb milers de dades que poden ser analitzades per tothom, i que podeu trobar aquí directament.  L’enquesta es va passar entre el 4 i el 18 de juny i  en aquest enllaç hi teniu els fets més rellevants d’aquells dies (segons el mateix CEO)

Continuo aquí el que vaig començar en el meu post del 25/10/2011 “Referendum per la independència: 60% Sí… Però, i el 20N?” i continuat en el post del 3/3/2012 “Referèndum per la independència: es manté un 60% de Sí” recullo tot seguit l’evolució de les respostes a la pregunta:

“ I més concretament, si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?

Dades_BOP_2aOnada2012_VotDirecte.png

La intenció de vot directe a la independència  puja quasi 7 punts en relació al març i supera, per primera vegada, el 50% dels vots arribant al 51.%.  Baixen més de 3 punts el vot directe contrari i l’abstenció. És a dir: que més gent aniria a votar, i que part de la gent es passa al vot afirmatiu. En un any, s’ha passat d’un 42,86% a un 51,04% de vots afirmatius. Això són 8.2 punts percentuals, però representa un increment d’un 19,1%.

Però cal recordar que un referèndum el resultat no és el vot directe, sinó el % de vots que ha rebut cada una de les opcions (és a dir, les abstencions no compten en el resultat final). Si només mirem els Sí i els No tindríem que els partidaris de la independència superen el 70%:

Dades_BOP_2aOnada2012_VotSiNo.png

Cal, però, estimar el vot blanc (que aquest sí que és vàlid i té impacte en el resultat final). Si considerem com a vots blancs els de la gent que respon que “No Sap” o “No Contesta”, el resultat seria que la independència guanyaria amb quasi un 65.5% dels vots emesos.

Dades_BOP_2aOnada2012_VotSiNo_Blanc.png

És evident que aquests percentatges no es corresponen a la suma dels vots que obtenen a les eleccions les opcions polítiques que es pronuncien explícitament a favor de la independència. D’on surten tots aquests sís? Doncs la majoria, de votants de Convergència i Unió: Un 64.5% dels seus votants (quasi 2 de cada 3) diuen que votarien sí, i només un 19.2% diuen que votarien no (fa 4 mesos eren “només” un 55% dels votants de CiU que deien que votarien sí). Els votants del PSC que votarien sí pugen 3 punts i els d’ICV-EUiA pugen 7 punts. Els del PP pràcticament es mantenen (baixen 2 dècimes) i fins i tot apareixen votants de C’s que votarien que sí (i baixen significativament els que votarien que no)

Dades_BOP_2aOnada2012_PerPartits.png

No poso més dades ni comento res més. Us recomano que us mireu els documents del CEO i que feu les vostres pròpies anàlisi. Només recordar que el 2006 la UE per tal de reconèixer Montenegro va posar el mínim a un 55% de vots afirmatius (Montenegro és independent amb un 55.5% de vots afirmatius i una participació del 86.5%)… No n’estem tan lluny, veritat?

Resumint: van passant els mesos i l’enquesta del BOP recull un suport majoritari, i a l’alça, en vot directe a la Independència de Catalunya. Suport que arribaria a entre un 65% i un 70% en la hipotètica celebració d’un referèndum, amb una abstenció d’un 21%.  Amb aquests resultats, i tenint present que al Parlament de Catalunya hi ha 86 diputats de partits que al seus darrers programes electorals donaven suport a l’autodeterminació… Què esperem?

1 comentari

  • Referèndum per la independència: dos terços diríem Sí | @jordir

    03/07/2012 11:52

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/06/27/referendum-per-la-independencia-dos-tercos-di… “El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui les dades de la segona onada del Baròmetre d’Opinió Pública (BOP) d’aquest 2012. Aquest és ja el quart BOP que inclou una pregunta explícita sobre la intenció directa de vot en l’hipotètic cas de celebració d’un referèndum per la independència de Catalunya. […] […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús