Cost matrícula universitària: diferències dins Espanya no raonables

A principis de mes escrivia aquí aquest post Cost matrícula universitat… paguem molt? on mostrava una comparació del cost de matrícula universitària per tot Espanya pel curs 2011/12. Allà hi trobareu els detalls però una de les conclusions principals és que a Catalunya arribàvem a pagar un 94% més en alguns estudis en comparació als llocs on la matrícula era més barata.

Avui la Generalitat ha presentat la nova política de preus i beques universitaris a aplicar pel proper 2012-13 i aquesta és la nova taula de costos que s’aplicarà a Catalunya (font nota de premsa de la Secretaria d’Universitats i Recerca del departament d’Economia i Coneixement)

Captura de 2012-06-29 15:19:20.png

Els llindars estan explicats a la nota de premsa (en funció de la renda familiar), i al llindar 6 s’estima que hi ha un 40% dels estudiants.

Andalusia és una de les comunitats autonòmes que, afortunadament pels seus estudiants, tenen la matrícula més baixa. Consultant la informació que dóna la Junta de Andalucía, el cost per cada crèdit pel curs 2012/13 és de 12,49€ (tots els estudis paguen el mateix)

Captura de 2012-06-29 15:19:40.png

Per tant, el cost/crèdit de les carreres de coeficient A (Administració i Direcció d’Empreses, Dret, Economia, Educació,…) a Catalunya que hauran de pagar les famílies amb menys ingressos ja és lleugerament més cara (12,64€) que la que han de pagar tots els estudiants a les universitats andaluses… Però la tarifa que hauran de pagar el 40% d’estudiants de les universitats públiques catalanes per les carreres amb coeficient B (Arquitectura, Biologia,Enginyeries, Arquitectura, Periodisme, Psicologia…) quasi triplica el cost (35,77€/crèdit) i per les de coeficient C  (Medecina, Infermeria i Veterinària) el cost és més del triple (39,53 €/crèdit).

La nota de premsa no desglosa les possibles reduccions per beques i ajuts, però de la darrera pàgina dedueixo que pel llindar 6 ben poques ajudes hi haurà (i probablement tampoc les necessiten)

Trobeu aquesta diferència raonable? Jo no.

No són només els impostos que no tornen; és també el que paguem de més pels serveis que rebem.

1 comentari

  • Cost matrícula universitària: diferències dins Espanya no raonables | @jordir

    03/07/2012 11:53

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/06/29/cost-matricula-universitaria-diferencies-dins… “A principis de mes escrivia aquí aquest post Cost matrícula universitat… paguem molt? on mostrava una comparació del cost de matrícula universitària per tot Espanya pel curs 2011/12. Allà hi trobareu els detalls però una de les conclusions principals és que a Catalunya arribàvem a pagar un 94% més en alguns estudis en comparació als llocs on la matrícula era més barata. […]“ […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús