sobre la no paga extra de Nadal als treballadors públics

Captura de 2012-07-18 11:53:54.png Finalment el govern espanyol ha decidit, en la darrera onada de retallades, reduir el sou dels treballadors públics (funcionaris i no funcionaris) de l’estat. Després de la retallada mitjana del 5% del 2010 i la congelació del 2011, a Catalunya el nostre govern ja havia decidit (i executat) una retallada del 5% lineal per aquest 2012. Dissabte, el govern espanyol publicava la nova retallada (eliminació paga extra de desembre) al BOE (“Real Decreto-ley 20/2012, de 13 de julio, de medidas para garantizar la estabilidad presupuestaria y de fomento de la competitividad”, BOE dissabte 14 de juliol, article 2, pàgines 50445 i 50446). Algunes reflexions:

  1. Per què  la retallada no s’expressa en termes de percentatge (un 6%, un 6.5%, un 7%… el que hagi de ser)?  Així quedaria clar que la retallada afecta al sou i l’impacte que té  (les pagues extres al sector públic es calculen de formes diferents, sense arribar a ser una paga doble).
  2. Per què s’exclou de la retallada als funcionaris amb unes retribucions anuals brutes inferiors a la quantitat equivalent a un cop i mig el Salari Mínim Interprofessional (SMI)? Això ems genera dues qüestions:
    1. Per què un SMI i mig i no directament un  SMI? Si el SMI és el mínim sou digne pels treballadors, també ho hauria de ser pels funcionaris. I si el mínim sou digne per un funcionari és 1.5 SMI, llavors augmentem l’SMI per tothom un 50% (de 641,20€/mes als 962,1€/mes)… i encara estaríem molt lluny de molts dels nostres veïns europeus.
    2. No té massa sentit plantejar l’exclusió de la retallada com l’han plantejat: un treballador públic que cobri 1€ per sota 1.5 SMI, cobrarà el sou íntegre. Aquell que cobri 1€ més d’ 1.5 SMI no tindrà la paga extra de desembre. Se li haurà aplicat, per tant, un descompte d’entre un 6% i un 7% al sou anual (de l’ordre de 900€) quedant anualment molt per sota d’aques 1.5SMI.  Una manera ben simple de solucionar aquest greuge seria haver fixat que, després de les retallades, el sou anual no fos inferior a aquest màgic 1.5SMI.
  3. Com és que els mitjans de comunicació publiquen la notícia el dimecres (premsa escrita) o el dimarts a la tarda (ràdio i TV) quan la mesura formava part de tota la bateria d’actuacions publicades al BOE de dissabte (3-4 dies abans)? I no serveix d’excusa allò de la “lletra petita” del BOE: Al BOE tota la lletra és de la mateixa mida. I crec que contrastar el que diuen els ministres en rodes de premsa amb el que acaba publicant el BOE és el que pot portar un valor informatiu afegit que doni prestigi al periodisme.

Ja per acabar, sóc funcionari (professor titular d’universitat) i no em semblen ni bé ni malament les retallades del nostre sou (és impossible dir si el sou que tenim és just o no, o si cal pujar-lo o baixar-lo). Quan ja fa 23 anys vaig optar per quedar-me a la universitat un cop acabada la carrera no ho vaig fer pel sou (tots els companys de promoció ràpidament van guanyar molts més diners que jo, en una època d’expansió de la informàtica). Ho vaig fer perquè m’atreia el tipus de feina i la llibertat que hi havia a la universitat.

I no em semblen ni bé ni malament les retallades de sou en el sector públic. Sí que em sembla malament el plantejament global per equilibrar el pressupost públic. Es pot equilibrar gastant menys, certament. Però també es pot equilibrar ingressant més. Es fa tot el possible per ingressar més (perseguint el frau fiscal, posant més impostos sobre els beneficis d’especulació financera, polítiques de creixement econòmic…)? Es fa tot el possible per exigir responsabilitats pel que ha passat els darrers anys i que ens ha portat on som? Jo crec que no

… i em fa l’efecte que aquest any, ni la tornada de la nadala ingrata de Mesclat es complirà

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús