Tweets amb caducitat? #FocEmpordà

El_foc_des_de_Terrades.jpg

Foto del foc des de Terrades el 23 de juliol al matí (1)

Aquest diumenge 22 de juliol es recordarà durant molt de temps a l’Empordà per culpa del terrible incendi que encara està cremant a l’hora d’escriure aquestes quatre ratlles. En aquests moments (dilluns 23 a les 4 de la tarda) l’estimació parla d’unes 13.000 hectàrees afectades i s’han confirmat quatre víctimes mortals (si hi comptem els efectes de l’incendi més petit de Portbou).

Des d’ahir a la tarda vaig seguir el que passava mirant via twitter (entre altres canals d’informació, com la ràdio o el color del cel a Torroella de Montgrí) i volia fer una petita reflexió sobre el seu ús. Dubto que ningú que conegui l’eina posi en dubte el seu potencial com a canal de comunicació. A Twitter tothom hi pot abocar informació i tothom la pot fer córrer ràpidament compartint-la amb els seus centenars, milers o desenes de milers de seguidors. Això perment que, en situacions crítiques com les d’ahir, es propaguin ràpidament avisos de les autoritats, sol·licituds d’ajuda, demandes d’informació, etc.

Voldria destacar, però, un parell de punts febles de l’eina a partir de l’observació de com es va fer servir ahir:

 • Es tendeix a no contrastar  la informació que ens arriba abans de compartir-la. Així, és molt fàcil que s’estenguin notícies falses (generades de forma voluntària o involuntària) creant,  especialment en situacions de catàstrofes, desinformacions que poden generar molt de neguit o que poden provocar situacions perilloses.
 • En catàstrofes com la d’ahir, molta gent té ganes d’ajudar i es van fent retweets de qualsevol tweet relacionat amb l’incendi. Una de les coses que vaig veure és la manca de comprovació de l’hora en que s’havia escrit el missatge original i, per tant, sense estimar si aquella informació o aquell avís encara eren vigents o ja eren obsolets. Per exemple, aquest matí encara es feien retweets sobre gent que baixava corrent per les penyes de Portbou fugint del foc (cosa que va passar ahir a la tarda). Això, més que ajudar el que fa es desinformar.

Una manera d’augmentar el potencial de twitter en la gestió de catàstrofes, podria ser la creació d’un nou tipus de tweets: els tweets amb caducitat. La idea seria que, igual que pots posar informació geogràfica als tweets, s’hi pogués afegir un temps de vigència, de forma que un cop passat aquell temps el tweet quedés en un nou estat (“obsolet”) que no en permetés fer-ne retweets. Per exemple quan @emergenciesCAT emetés un avís via twitter, li podria assignar un temps d’1 o 2 hores i, al cap d’aquest temps, el tweet deixaria d’aparèixer al Time Line dels seus seguidors… I si encara hagués d’estar vigent, simplement caldria emetre un nou avís actualitzat.

En fi, una petita reflexió un dia de molta tristor pel que ha passat (i està passant) a l’Alt Empordà. Molts d’ànims a tots els afectats, i moltes gràcies a bombers, ADFs, mossos, voluntaris, soldats… a tothom que està lluitant per mirar de controlar aquest terrible incendi, treballant en condicions meteorològiques adverses i potser amb no tots els mitjans que voldrien.

… i si voleu ajudar a recuperar l’Empordà, doneu un cop d’ull a la iniciativa “1 català, 1 arbre“. No ho agafeu literalment: es tracta de conscienciar i agrupar a tothom que tingui ganes de col·laborar un cop s’hagi decidit què és el que més li convé al territori cremat.

—–

(1) Foto del foc des de Terrades el 23 de juliol al matí, de Celiasantacreu (llicència Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual 3.0 No adaptada). Extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:El_foc_des_de_Terrades.jpg
 

3 comentaris

 • Joanet

  23/07/2012 18:28

  Tota la raó. Aquesta questió s’hauria d’adreçar a la propia empresa Twitter. Sería tant senzil com que els retwits mantinguessin l’hora de l’original.

 • Jordi Regincós Isern

  23/07/2012 21:56

  Joanet, ja el mantenen. El que passa és que la gent no acaba de vigilar-lo (o potser el client de twitter que fan servir no la mostra). Una altra cosa és quan es fan RT “a l’antiga” (afegint RT al davant), que llavors agafa l’hora de qui fa l’RT, no la de l’original.

 • Tweets amb caducitat? #FocEmpordà | @jordir

  27/09/2012 14:57

  […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/07/23/tweets-amb-caducitat-focemporda/ “Aquest diumenge 22 de juliol es recordarà durant molt de temps a l’Empordà per culpa del terrible incendi que encara està cremant a l’hora d’escriure aquestes quatre ratlles. En aquests moments (dilluns 23 a les 4 de la tarda) l’estimació parla d’unes 13.000 hectàrees afectades i s’han confirmat quatre víctimes mortals (si hi comptem els efectes de l’incendi més petit de Portbou). […]“ […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús