Tenim dret a ‘autodeterminar-nos’?

500px-Senyal_de_la_Generalitat_de_Catalunya.svg.pngFa quasi un any escrivia el post “86 diputats” a partir dels programes electorals que els partits catalans portaven per les darreres eleccions al Congrés dels Diputats a Madrid. Els programes de CiU, ERC i ICV-EUA feien referència, d’una forma o altra, al dret a l’autodeterminació de Catalunya. Aquests 3 partits tenien 82 diputats al Parlament de Catalunya que està acabant el seu mandat. Afegint-hi els 3 diputats de Solidaritat Catalana i en Joan Laporta, obtenim els 86 diputats de formacions que donaven suport, programàticament, al dret a l’autodeterminació.

Això era fa quasi un any. Avui, el parlament aprovarà una resolució que acaba amb el següent paràgraf:

“5. El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col ·lectiu i insta el govern fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.”

I si tot va tal i com informen els mitjans aquest matí, aquesta resolució serà aprovada globalment pels 86 diputats citats… i potser parcialment s’hi afegiran els 28 del PSC. Aquest darrer partit darrerament està acceptant el dret a l’autodeterminació, tot i que el condiciona totalment al marc legal espanyol. Malgrat això, no s’oposa frontalment a fer la consulta al poble català.

Els que votin en contra faran servir arguments com la legitimitat i legalitat, la inconveniència d’encetar un procés com aquest, el seu coneixement de quins són els problemes que realment preocupen als catalans…Però a quanta gent representen els parlamentaris que s’han expressat inequívocament contra la celebració de la consulta? Quatre números ens poden ajudar a situar, agafant dades del Banc de Dades Electorals de la web OpenData de la Generalitat [1]:

 • 86 diputats votaran sí a fer na consulta prioritàriament la propera legislatura. Això és un 63.7% del parlament, quasi dos terços del parlament hi donaran suport
 • 114 diputats (els 96 anteriors més el PSC) veuen bé que es consulti al poble de Catalunya. Això és un 84.4% dels diputats. Deixem-ho clar: aquest 84.4% no són favorables a la independència; són favorables a preguntar als catalans què volen ser.
 • 21 diputats es neguen a reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble català. Un 15.6% del Parlament

Això són nombres a partir dels diputats. Però, i si mirem els vots que van tenir aquests partits a les darreres eleccions al Parlament?

 • Els partits del 86 diputats citats van obtenir  un 56.1% dels vots
 • Els partits dels 114 diputats (afegint-hi PSC) un 74.5%
 • Els partits dels 21 diputats partidaris del no, un 15.6%
  • El 9.9% de vots que resten van ser per partits que no van obtenir representants o vots blancs

Curiosament, els partidaris del no reconeixement al dret a l’autodeterminació representen un 15.6% dels ciutadans que van anar a votar a les darreres eleccions al parlament, exactament el mateix percentatge que els parlamentaris (capricis de la llei d’Hondt). Són una quantitat considerable de ciutadans, certament, però molt inferior al 74.5% de ciutadans representats pels partidaris de fer la consulta.

I fem un darrer exercici. I si en comptes de mirar els vots vàlids mirem els vots del cens? L’abstenció a aquestes eleccions va ser d’un 41.2% (molt alta, maluradament):

 • Els partits dels 86 diputats citats van obtenir un 32,7% del total del cens
 • Els partits dels 114 van obtenir un 43.4% dels vots
 • Els partits dels 21 citats, un 9.2%

Jo no crec en majories silencioses i m’agrada analitzar a partir de la gent que s’ha manifestat votant, però aquí us poso aquests 3 grups de percentatges (diputats, vots emesos i cens) i extreieu vosaltres mateixos les conclusions.

La meva és clara: la gran majoria de catalans és partidària de la celebració d’una consulta per poder decidir el futur dels seu país. Endavant.

[1] Si voleu les dades amb els resultats de les darreres eleccions, les teniu al web d’OpenData de la Generalitat, dins l’apartat de Banc de Dades Electorals (on hi trobareu els resultats de totes les eleccions des dels anys 70)

[2] Imatge  ”Senyal de la Generalitat de Catalunya.svg” de  Joan M. Borràs (ebrenc) i extreta de http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Senyal_de_la_Generalitat_de_Catalunya.svg . Llicència Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic

1 comentari

 • Fermesa serena (“coristes i numismàtics”) | Joan Carreras

  28/09/2012 19:55

  […] així): només 21 diputats de 135 van votar contra la consulta. Això és un 15,5% dels escons i, pel que veig, un 9,2% del cens electoral. Però encara que sigui una minoria farà molt de soroll i procurarà […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús