Punt zero: referèndum

Captura de 2012-10-04 11:58:10.png

Entre un 80% i un 89% dels diputats donarien suport a un referèndum

Punt zero: referèndum

Sóc dels que pensen que una decisió transcendent com és la independència de Catalunya no es pot deixar només en mans d’un parlament i que en el procés cap a la independència caldria convocar un referèndum on els catalans escolliríem el nostre futur com a poble.

Moltes veus demanen una candidatura independentista única per les eleccions del 25 de novembre que reculli l’esperit de la manifestació de l’11 de setembre. Jo ho veuria bé sempre que hi participessin tots els partits (CiU inclosa) i que es presentessin amb un únic objectiu ben clar: convocar a curt termini un referèndum, per tot seguit disoldre el parlament i convocar noves eleccions (constituents si guanya el sí, autonòmiques si no guanya). En aquest període de temps es podria formar un govern amb perfil tècnic pel dia a dia i destinar tota l’energia política al procés d’independència.

Si no hi han de ser tots, prefereixo que el color del meu parlament el determinem els ciutadans i no unes negociacions a priori entre partits per posar els seus candidats als llocs de les llistes amb més possibilitats de sortir escollits en una eventual aliança independentista parcial.

Que cada partit es presenti amb el seu programa, però estaria molt bé que tots els partidaris de celebrar un referèndum consensuessin un punt zero tipus

“Ens comprometem a iniciar el procés per la convocatòria d’un referèndum on tots els catalans puguin expressar-se sobre la independència de Catalunya (o el terme que fos; el que importa és el concepte) amb totes les garanties democràtiques per tal que el seu resultat pugui ser reconegut per la comunitat internacional. I ho farem immediatament després de la constitució del nou parlament”

Posar un punt zero sobre la celebració d’un referèndum i no sobre la independència permetria que aquest punt el poguessin incloure també tots els partits que s’han mostrat partidaris a realitzar la consulta, i no només aquells que demanarien el vot a favor de la independència.

Si ho expressem en percentatges, amb els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 2010, CiU, PSC, ICV_EUA, ERC i SI (els 4 partits que van votar a favor de la consulta el darrer ple del parlament, més el PSC que també s’ha mostrat favorable a fer una consulta) representen un 85% dels diputats del parlament i un 75% dels vots emesos el 2010.

Els resultats aquest 25 de novembre no seran els mateixos, certament, però a les primeres enquestes publicades aquest darrer cap de setmana mostren que com a mínim el bloc d’aquests 6 partits trauria entre 108 i 120 diputats (el mínim de la forquilla de l’enquesta de La Razón i el màxim de les forquilles de l’enquesta de El Periódico).

És a dir estaríem parlant que entre un 80% i un 89% dels diputats del nou parlament haurien estat elegits portant al seu programa un punt on es comprometien a celebrar un referèndum. Algú es podria oposar a la celebració d’un referèndum avalat per entre un 80 i un 89% del parlament? Jo crec que no.

 

2 comentaris

  • Punt zero: referèndum | @jordir

    04/10/2012 12:19

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/10/04/punt-zero-referendum/ “Sóc dels que pensen que una decisió transcendent com és la independència de Catalunya no es pot deixar només en mans d’un parlament i que en el procés cap a la independència caldria convocar un referèndum on els catalans escolliríem el nostre futur com a poble.[…]“ […]

  • D’una candidatura independendista unitària a un únic partit independentista al parlament? – Ara.cat

    14/10/2012 13:29

    […] tant ens podríem trobar que no havent estat possible una candidatura independentista unitària al parlament al final només hi ha hagi una única força històricament independentista al Parlament: ERC. I […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús