Enquesta CEO del 10 d’octubre: mirem una sèrie?

Avui s’han publicat els resultats de l’enquesta que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) realitza els darrers anys després de cada debat de política general (DPG) del Parlament (no confondre amb els baròmetres d’opinió pública -BOP- que realitza regularment el CEO).

Sempre es diu (i ho comparteixo) que les enquestes, més que donar previsions exactes de resultats, el que fan és marcar tendències. Curiosament, però, no s’acostumen a presentar sèries de resultats de diferents enquestes. Això és el que us proposo tot seguit: mirar, per un parell de preguntes, les dades de la sèrie d’enquestes que comença el juny del 2011 amb la segona onada del BOP 2011  i que acaba amb aquest 10 d’octubre corresponent a la valoració del darrer debat al parlament.

Sentiment espanyol/català

Els 4 que llegiu aquest bloc sabeu que acostumo a fer un petit escrit després de cada BOP, comentant els resultats de les preguntes relacionades amb la independència de Catalunya. L’enquesta publicada avui, però, no inclou aquesta qüestió (igual que no l’incloïen les anteriors enquestes fets després dels altres DPG). Sí que es pregunta, però  sobre si la gent se sent catalana o espanyola (o una barreja de les dues). En concret, la pregunta 19 diu:

“P19. En quina de les següents frases se sent més identificat/ada: em sento només
espanyol/a, més espanyol/a que català/ana, tan espanyol/a com català/ana, més català/ana
que espanyol/a o només català/ana?”

I quina és la sèrie de les respostes a aquesta pregunta del darrer any llarg? Doncs aquesta:

Captura de 2012-10-10 13:58:25.png

Es pot veure que el “Només català” ha passat en poc més d’un any d’un 20.2% a un 31% (això representa un augment del 50% en les persones que se senten només catalanes). Mentre que el “Només espanyol” que ja era molt baix el juny del 2011 (un 5.4%) baixa encara més i es queda en un 3.75%. Si ho voleu dit d’una altra manera: per cada 8 ciutadans de Catalunya que se senten “només catalans” n’hi ha un que se sent “només espanyol”.  Fixem-nos també en que en tota la sèrie el màxim està a “Tan espanyol com català”… tot i que ha baixat 10 punts:  d’un 42.8% el juny del 2011 a un 31.88% aquest octubre. Si ho voleu veure gràficament:

Captura de 2012-10-10 13:57:35.png

Intenció de vot cara a les eleccions del 25N

L’altra pregunta, especialment llaminera ara que tenim convocades les eleccions, és sobre la intenció de vot dels ciutadans.

“P21. El proper 25 de Novembre se celebren eleccions al Parlament de Catalunya. Em podria
dir a quin partit o coalició votarà?”

Permeteu-me ser molt escèptic en la projecció d’aquesta darrera enquesta del CEO a escons. Si mireu la fitxa, són 800 enquestes (596 a Barcelona, 75 a Girona, 46 a Lleida i 83 a Tarragona) amb un error d’un +/- 3.47%.

Veig difícil projectar, per exemple, amb 75 persones a Girona la distribució dels 17 escons. Si afegiu a això que un 34.6% diu que no ho sap, i que un 12.4% no contesta, diria que les cuines haurien de ser molt sofisticades per fer estimacions realistes sobre nombre d’escons. Ara, una cosa sí que és clara: CiU guanyaria de llarg les properes eleccions.

Si us sembla, mirem les sèries començant per la intenció directa de vot (l’0rdre d’aparició dels partits és el mateix que apareix en el document del CEO):

Captura de 2012-10-10 15:09:55.png

Si mirem només el punt de partida (juny 2011) i el d’arribada (octubre 2012) es veu que en intenció directa de vot només puja ERC (1.5 punts) i un parell de dècimes C’s. Si mirem les dues darreres columnes (juny i octubre 2012) els que pugen són CiU, PP i C’s (5 dècimes cada un). I si una dada crida especialment l’atenció per la magnitud de la variació és la baixada espectacular del PSC de quasi 10 punts en relació al juny del 2011, baixada acumulada quasi tota entre juny i octubre 2012 (de juny 2011 a juny 2012 perd menys de 3 punts, i de juny 2012 a octubre 2012 perd els 7 restants).

Mirem-ho gràficament (per evitar barrejar massa els colors he separat la gràfica d’intenció directa de vots a partits i la resta). Vegeu l’espectacular pujada del “No ho sap” i del “No contesta”, que posa en dubte qualsevol interpretació “fina” dels resultats.

Captura de 2012-10-10 15:10:19_B.png

Captura de 2012-10-10 15:10:25.png

I com a últim exercici numèric, podem veure el percentatge dels vots vàlids que correspondrien a cada partit tenint només en compte els vots emesos a partits i vots en blanc. Això és el que realment seria el resultat d’unes eleccions, tot i que en aquesta enquesta pugui ser poc significatiu pel gran nombre de persones que no saben o no contesten.

Captura de 2012-10-10 15:10:19.png

I posant els percentatges anteriors en una gràfica això és el que obtenim (insisteixo per si voleu extreure conclusions:  un 45% dels enquestats van dir que o bé no sabien a qui votarien o directament no van respondre)

Captura de 2012-10-10 15:10:33.pngI com dic sempre: llegiu les notícies però mireu d’extreure les vostres conclusions… Teniu totes les dades de l’enquesta en aquest enllaç: Enquesta sobre el Debat de política general. 2012 – REO 703

3 comentaris

 • Arnau Pujol Trias

  10/10/2012 19:08

  Podries fer una traducció amb escons. Ja se que seria molt aproximat, però m’interessa la teva cuina sofisticada. :)

 • Jordi Regincós Isern

  10/10/2012 23:54

  Arnau, de cuina sofisticada res: un fogonet de camping gas i un “escudellòmetro” ;-)

  Ara seriosament, crec que amb les dades publicades de l’enquesta no té massa sentit fer una projecció a escons: fixa’t que hi ha un 12% que no contesta, un 34% que no ho sap, i només un 5.5 d’abstenció. I hauries de tenir en compte el record de vot, experiències anteriors… en fi, que pel que jo tinc capacitat no val la pena posar-s’hi. Si vols jugar una mica, pots mirar la intenció de vot per província i aplicar la llei d’Hondt amb els percentatges com si fossin vots (funciona igual)

 • Referèndum per la independència? Entre un 67 i un 74% de Sí – Ara.cat

  08/11/2012 16:50

  […] dades per la darrera enquesta del CEO sobre el debat de política general i que recollia en aquest post d’aquest mateix bloc).  Tot seguit trobareu un parell de sèries d’enquestes: una […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús