Referèndum independència? Entre un 67 i un 74% de Sí

BOP3_12_titol.jpgAquest matí s’ha fet públic el 3er Baròmetre 2012 d’Opinió Pública (BOP) del Centre d’Estudis d’Opinió.  La mostra és de 2.500 persones (com els BOPs precedents) i la recollida de dades es va fer entre el 22 i el 31 d’octubre (tres setmanes més tard de la recollida de dades per la darrera enquesta del CEO sobre el debat de política general i que recollia en aquest post d’aquest mateix bloc).  Tot seguit trobareu un parell de sèries d’enquestes: una sobre el referèndum d’independència i una altra sobre intenció de vot. Acabo amb un comentari comparant aquesta enquesta del CEO amb la del CIS que avui també s’ha publicat.

Referèndum Independència

Des del juny del 2011 el BOP inclou una pregunta explícita sobre el vot en cas de referèndum per la independència. La pregunta és:

“39. I més concretament, si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?”

I les opcions proposades en la resposta, juntament amb els percentatges per cada una són les que es mostren en aquesta taula:

BOP3_12_referendumDirecteTaules.jpg

Fixem-nos que en els darrers 15 mesos el % de gent que votaria sí ha anat pujant continuadament i ja arriba al 57%  mentre que la gent que votaria que no ha anat baixant també continuadament estant al 20.5%. S’observa també un molt lleuger increment en el col·lectiu NS/NC en aquest darrer baròmetre, passant de l’entorn del 5% a l’entorn del 8%. Si ho posem gràficament encara s’aprecia millor la tendència:

BOP3_12_referendumDirecteGrafica.jpg

Però compte: aquests percentatges són sobre el cens total. Els resultats d’un referèndum es mesuren a partir dels vots vàlids emesos. Fem un parell de simulacions? Primer, comptem només els percentatges de Sí i No. La taula que obtindríem i la seva representació gràfica seria la següent:

BOP3_12_referendumSI_NOTaules.jpg

BOP3_12_referendumSI_NOGrafica.jpgEn aquesta hipòtesi (suposant que només anéssin a votar els que han dit que votarien sí o no), guanyaria el Sí amb un 73.6% dels vots amb una participació d’un 77.4%… Però ens queda pendent considerar els vots NS/NC. Una manera d’incorporar-los seria considerar que votaran tots en blanc. En aquest cas els resultats serien:

BOP3_12_referendumSI_NO_blancsTaules.jpg

BOP3_12_referendumSI_NO_blancsGrafica.jpg

En aquest cas, guanyaria el Sí amb un 67% dels vots (dos terços) … amb una participació del 85.1%! El no obtindria només la quarta part dels vots.

Vot en el referèndum en funció del partit votat

Quines són les respostes a la pregunta sobre el referèndum en funció del vot en les darreres eleccions? Aquí teniu l’evolució d’aquests 15 mesos:

 

Deixant de banda el posicionament clar en els dos extrems (ERC i SI per la banda independentisa i C’s en la unionista) fixem-nos que en la resta de partits en tots ha pujat el % de partidaris del Sí: els votants del PP que votarien que Sí en un referèndum passa d’un 4.8% el juny del 2011 a un 13.3% aquest novembre (això representa quasi el triple).  ICV passant d’un 45.5% a un 66.3% es posa quasi al mateix nivell que CiU (que ha passat d’un 54.9% a un 69.0%) i el PSC ha passat d’un 25.9% a un 35.2%. El percentatge de No baixa en el PP, CiU i ICV i es manté igual en el PSC, partit al que correspon el percentatge més d’alt d’indefinició en els seus votants arribant fins a un 10.7%.

Intenció de vot a partits

Entre moltes altres coses en el Baròmetre d’Opinió Pública es pregunta per la intenció de vot en unes properes eleccions. En el BOP presentat avui, la pregunta en qüestió era:

“32. El proper 25 de Novembre se celebren eleccions al Parlament de Catalunya. Em podria dir a quin partit i coalició votarà?”

I tot seguit es mostren els percentatges de respostes a cada partit pels diferents BOPs fets des del juny del 2011. Nota: als 5 BOPs hi he afegit les dues enquestes fetes després dels Debats de Política General (DPG) del 2011 i 2012. La mostra en aquests darrers és més petita -800 persones- però crec que ajuden a veure el clima:

BOP3_12_intencioDirectaPartitsTaules.jpg
BOP3_12_intencioDirectaPartitsGrafica.jpg

La primera cosa destacable del BOP d’avui és l’elevat percentatge d’indecisos o que no responen (quasi un 40%), fenomen que també es constatava en l’enquesta de fa un mes després del DPG  (en les enquestes anteriors mai havia superat el 25%). Això fa que només els grans chefs de les cuines electorals puguin fer estimacions d’escons.

Un darrer exercici consistiria en expressar els percentatges de vots als partits tenint en compte únicament els vots vàlids (vots a partits més vots en blanc). En aquest cas, la taula i la gràfica seria la següent:

BOP3_12_PercentatgeSobreVotsValidsPartitsTaules.jpg
BOP3_12_PercentatgeSobreVotsValidsPartitsGrafica.jpg

Insisteixo: extreure conclusions d’aquests percentatges, quan un 40% dels enquestats diu que no ho sap o que no contesta ho trobo molt agosarat.

CEO versus CIS

Acabo amb una comparativa sobre els resultats d’intenció directe de vot entre les dues grans enquestes que s’han fet públiques avui: aquesta del CEO i la del CIS (consultable en aquest enllaç). Són mostres comparables pel que fa a tamany (2.500 la del CEO i un error del 2.5%, 3.000 la del CIS i un error del 1.8%) però en les que hi ha una diferència fonamental: en la del CEO els NS/NC representen un 40.28% mentre que a la del CIS representen només un  21,78%. Aquesta és la comparació en l’estimació directe de vot:

CEOvsCISTaula.jpg

CEOvsCISGrafica.jpg

Curiosament, els 16.5 punts de més que es pronuncien en l’enquesta del CIS no es distribueixen equitativament: les diferències més grans en vot directe estan en el PPC (3.9 punts), PSC (5 punts) i C’s (2.2 punts), juntament amb l’abstenció que és 6.7 punts més alta en l’enquesta del CIS.

I aquí ho deixo. Teniu dades, teniu gràfiques… i ara que cadascú en tregui les conclusions que vulgui.

 

3 comentaris

 • Referèndum independència? Entre un 67 i un 74% de Sí | @jordir

  27/11/2012 16:08

  […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/11/08/referendum-per-la-independencia-entre-un-67-i… “Aquest matí s’ha fet públic el 3er Baròmetre 2012 d’Opinió Pública(BOP) del Centre d’Estudis d’Opinió.  La mostra és de 2.500 persones (com els BOPs precedents) i la recollida de dades es va fer entre el 22 i el 31 d’octubre (tres setmanes més tard de la recollida de dades per la darrera enquesta del CEO sobre el debat de política general i que recollia en aquest post d’aquest mateix bloc).  Tot seguit trobareu un parell de sèries d’enquestes: una sobre el referèndum d’independència i una altra sobre intenció de vot. Acabo amb un comentari comparant aquesta enquesta del CEO amb la del CIS que avui també s’ha publicat. […]“ […]

 • Arnau Bernad

  28/11/2012 10:44

  M’agrada bastant tenir totes aquestes dades recollides i resumides :)

 • Sobiranisme: il·lusió, esperança, confiança, amb prudència per la incertesa i poca por – Ara.cat

  14/01/2013 12:32

  […] del sentiment independentista a casa nostra. El darrer post sobre això que és “Referèndum independència? Entre un 67 i un 74% de Sí” (novembre 2012) amb les dades dels darrers 5 Baròmetres d’Opinió Publicada del CEO […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús