Vots prestats? que n’hi ha en propietat?

500px-Senyal_de_la_Generalitat_de_Catalunya.svg.pngDurant aquesta campanya Artur Mas està demanant vots prestats per poder tirar endavant amb garanties el seu projecte i el de CiU, apel·lant a una necessària majoria absoluta. A mi, però, més que el projecte de CiU (o de qualsevol altre) m’interessa el projecte de construir un nou país. I perquè això sigui inqüestionable no necessitem cap partit amb majoria absoluta. El que necessitem és un parlament on més o menys dos terços de diputats estiguin a favor d’una consulta sobre la independència, autodeterminació o digueu-li com volgueu. I hi seran. Estic completament segur que la suma dels diputats dels partits que van votar a favor de la resolució del parlament sobre la convocatòria d’una consulta d’autodeterminació (CiU, ERC, ICV i SI més la CUP si s’hi vol afegir) arribarà o superarà els 2/3 del parlament.

I trobo poc apropiat el concepte de “demanar el vot prestat”. I ho trobo poc apropiat perquè els vots, per definició, són prestats. Els ciutadans quan votem prestem els nostres vots a l’opció que escollim fins les properes eleccions. I llavors, un cop hem recuperat el vot, decidim a qui el prestem fins a les properes. I cadascú ho decideix a la seva manera: uns ho faran votant al partit que més els hi agrada, uns altres votant al partit que els desagrada menys, uns altres faran càlculs per veure a qui han de votar per maximitzar la possibilitat que guanyi un partit proper al que ells volen (encara que no sigui el que més els hi agrada), uns altres faran càlculs per veure a qui han de votar per tal de minimitzar la possibilitat que guanyi un partit que no els agrada (malgrat impliqui votar un partit que no és el que més els agrada), uns altres fastiguejats per com van les coses votaran opcions fins ara minoritàries, o votaran en blanc, o nul…

I és del tot legítim que els partits en campanya s’adrecin a tots els possibles votants per tal d’aconseguir el seu vot (per simpatia, per eliminació, apel·lant al vot útil a favor d’ells o en contra d’altres), però als ciutadans ningú ens ha de demanar els vots prestats. Sempre ho són. I el meu, aquesta vegada, anirà prestat a ERC/Catalunya sí.

1 comentari

  • Vots prestats? que n’hi ha en propietat? | @jordir

    27/11/2012 16:09

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/11/20/vots-prestats-que-nhi-ha-en-propietat/ “Durant aquesta campanya Artur Mas està demanant vots prestatsper poder tirar endavant amb garanties el seu projecte i el de CiU, apel·lant a una necessària majoria absoluta. A mi, però, més que el projecte de CiU (o de qualsevol altre) m’interessa el projecte de construir un nou país. I perquè això sigui inqüestionable no necessitem cap partit amb majoria absoluta. El que necessitem és un parlament on més o menys dos terços de diputats estiguin a favor d’una consulta sobre la independència, autodeterminació o digueu-li com volgueu. I hi seran. Estic completament segur que la suma dels diputats dels partits que van votar a favor de la resolució del parlament sobre la convocatòria d’una consulta d’autodeterminació (CiU, ERC, ICV i SI més la CUP si s’hi vol afegir) arribarà o superarà els 2/3 del parlament.[…]“ […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús