Aritmètica? Àlgebra! … i que el títol no us espanti

conjunts.jpgAquests dies que tothom està fent sumes i restes amb els resultats de diumenge, no hauríem d’oblidar que el que ara toca no és fer aritmètica; el que ara toca és fer àlgebra; àlgebra de conjunts. No n’hi ha prou de fer sumes de diputats. Les sumes només ens diuen si s’arriba o no a una majoria absoluta (CiU+ERC, CiU+PSC, CIU+PP, ERC+PSC+PP+ICV…). Però el que és important és agafar el conjunt de propostes dels programes electorals (i dels plantejaments fonamentals dels partits) i veure quines són les seves interseccions, quines són les seves diferències i si la seva unió és alguna cosa prou coherent. I veure a quines parts de les diferències programàtiques cal renunciar per aconseguir una unió coherent.

Hi ha qui diu, sumant simplement escons, que el sobiranisme ha baixat en aquestes eleccions. A les eleccions del 2010, hi havien 14 diputats de partits que portaven en els seus programes la celebració d’un referèndum d’independència. Aquest 2012, hi ha només 87 diputats que porten, d’una manera o altra, el dret a decidir al seu programa: en la intersecció dels programes de CiU, ERC, ICV, CUP hi trobem, d’una manera o altra, el reconeixement al dret a decidir (i poca cosa més hi trobaríem en la intersecció de tots 4, segurament). I si em permeteu, a la pàgina 9 del programa del PSC hi trobem l’apartat titulat, literalment, “UN REFERÈNDUM PERQUÈ ELS CATALANS I LES CATALANES DECIDEIXIN”. Text que acoten al final de l’apartat amb aquest redactat:

Ens comprometem a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d’un referèndum acordat en el marc de la legalitat.”

Per tant, fins i tot podríem afegir els 20 diputats del PSC en aquest grup de 87 diputats. És a dir, 107 diputats de 135 (quasi un 80%)  són de partits que porten al seu programa d’una forma o altra el dret a decidir.

És evident que CiU, malgrat haver guanyat clarament les eleccions, ha baixat 12 diputats i ERC només n’ha pujat 11. I també és un fet que  els 4 de SI han desaparegut i que la CUP ha entrat només amb 3. I efectivament 50+21+3 són dos menys que 62+10+4… però ningú que analitzi el que representen els diputats del nou Parlament a partir dels conjunts de les seves propostes podrà negar que el nou Parlament 2012 és clarament molt més sobiranista que el del 2010.

Ara toca esperar. Hi ha pressa, però no es poden fer les coses precipitadament. Mantinguem la calma i endavant! Com deia un antic lema britànic “Keep calm and carry on”  … tot i que afortunadament el context pel que es va preparar aquest lema no té res a veure amb el nostre moment històric.

—–

PS

poc després d’escriure aquest post, n’he trobat un de complementari d’en Josep Bargalló: 25-N: Notes (també apressades) sobre aritmètica electoral (i alguna percepció).

6 comentaris

 • Aritmètica? Àlgebra! … i que el títol no us espanti | @jordir

  27/11/2012 16:13

  […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2012/11/27/aritmetica-algebra-i-que-el-titol-no-us-espan… “Aquests dies que tothom està fent sumes i restes amb els resultats de diumenge, no hauríem d’oblidar que el que ara toca no és fer aritmètica; el que ara toca és fer àlgebra; àlgebra de conjunts. No n’hi ha prou de fer sumes de diputats. Les sumes només ens diuen si s’arriba o no a una majoria absoluta (CiU+ERC, CiU+PSC, CIU+PP, ERC+PSC+PP+ICV…). Però el que és important és agafar el conjunt de propostes dels programes electorals (i dels plantejaments fonamentals dels partits) i veure quines són les seves interseccions, quines són les seves diferències i si la seva unió és alguna cosa prou coherent. I veure a quines parts de les diferències programàtiques cal renunciar per aconseguir una unió coherent.[…]“ […]

 • 25-N: Notes (també apressades) sobre aritmètica electoral (i alguna percepció) « Josep Bargalló

 • Miquel Duran

  27/11/2012 19:25

  Els diputats de CiU 2010 no tenien al programa el dret a decidir, oi? Per tant la comparació 2010-2012 és incorrecta segurament. Per això el parlament actual és més soberanista

 • Jordi Regincós Isern

  27/11/2012 23:46

  Miquel, el segon paràgraf no diu el que tu comentes? O no acabo d’entendre el teu comentari

 • Arnau Bernad

  28/11/2012 9:24

  Hola Jordi!
  Precisament en motiu de les eleccions, un servidor també he comencat amb un blog, i amb un anàlisi polític dels resultats. Ara he llegit el teu i el del Josep Bargalló, que són bastant complementaris.
  Feu-li un cop d’ull al meu si us vé de gust!
  http://www.filsdesofia.wordpress.com

 • Jordi Regincós Isern

  28/11/2012 10:25

  Bones Arnau. Bon post. Hi tens un comentari

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús