Cost estudis universitaris a Catalunya: una injustícia més.

CapcaleraCostos1213.jpg El debat sobre el cost dels estudis universitaris és ple de matisos i es pot atacar des de diferents aspectes. Segurament el més important és sobre si s’ha de pagar o no per anar a la universitat pública i, si s’ha de pagar quant hauria de pagar cada estudiant. A mi el plantejament que tenim ara a Catalunya des d’un punt de vista conceptual em convenç: tarifa progressiva en funció de les rendes acompanyat per un sistema robust de beques. No em convenç que es basi en el càlcul del cost dels estudis (per mi és incalculable de forma precisa i l’única cosa calculable objectivament és el cost de cada universitat a partir dels seus pressupostos generals). I una cosa és que el model conceptual estigui més o menys bé i una altra cosa és si la implementació d’aquest model garanteix que ningú amb capacitats i ganes d’estudiar queda fora de la universitat… i d’això no tinc dades.

Però aquí volia centrar-me en un altre aspecte: les diferències dels costos dels estudis universitaris a Espanya. He fet servir les dades del curs 2012/13 publicades pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i que podeu consultar en aquesta pàgina web: Estadísticas precios públicos universitarios. Hi trobareu fulls de càlculs amb tot el detall per estudis i comunitats autònomes. Jo només en centraré aquí en dues dades:

  • Preu mitjà de cada crèdit
  • Preu per nivell d’experimentalitat

Preu mitjà de cada crèdit

Aquesta taula recull els preus mitjans per cada tipus d’estudi i per cada comunitat autònoma. És una captura del full de càlcul publicat pel ministeri, reordenant les files en funció del preu mitjà dels crèdits dels estudis de grau, de més a menys

costMitja1213.jpg

Què crida l’atenció d’aquesta taula? Doncs que en mitjana cursar un grau a Catalunya és quasi 3 vegades més car que cursar-lo a Galícia o Andalusia, per exemple. Què vol dir això en euros? Doncs que si un curs sencer d’un grau són 60 crèdits, en mitjana el cost de la matrícula per les assignatures d’un grau a Catalunya és de 2.011,2€ mentre que a Galícia costa 713,4€ (un 35% del que val a Catalunya) i a Andalusia 749,4€ (un 37%) … I que consti que em sembla fantàstic que els estudiants gallecs i andalusos paguin poc pels seus estudis.

Preu per nivell d’experimentalitat

La taula anterior és el preu mitjà. I d’on surt aquest preu mitjà? Doncs de la mitjana dels preus dels estudis en funció de la seva experimentalitat. La majoria de comunitats estableixen preus diferenciats en funció del grau d’experimentalitat dels estudis. La que té més graus és la UNED (9 preus diferents en funció de l’experimentalitat) i la que en té menys és Andalusia on no es distingeix cap grau i hi ha un únic preu per crèdit. Galícia, Múrcia i Navarra  distingeixen dos graus d’experimentalitat. A Catalunya en distingim 3, igual que fan a Astúries… i així anar fent. La taula següent recull tots els casos:

costExperimentalitat1213.jpg

I observant aquesta taula encara hi ha diferències més escandaloses. Mirem els 3 preus de Catalunya: 39,53€/crèdit pels estudis amb més experimentalitat, 35,77€ els d’experimentalitat mitjana i 25,27€ els de menys experimentalitat. I d’aquí surten els 33,52€ de  mitjana per crèdit. Per tant la dada del preu mitjà no indica massa res perquè no té en compte  la quantitat de carreres de cada tipus.

Comparem Catalunya amb els llocs on és més barat? Nivell 1: a Catalunya 39,53€/crèdit, a Galícia 13,93€ (35% del que costa a Catalunya) i a Andalusia 12,49€ (un 32%). Nivell 2: a Catalunya 35,77€/crèdit, a Galícia 9,85 (un 28%) i a Andalusia 12,49€ (un 35%). I finalment el nivell 3: a Catalunya 25,27€/crèdit, a Galícia 9,85€ (un 39%) i a Andalusia 12,49€ (un 50%).

Mirant els extrems: estudiar una carrera amb el grau més alt d’experimentalitat a Catalunya equival a 3,2 vegades el que costa en el lloc on és més barat (Andalusia). Estudiar una carrera amb el grau mitjà d’experimentalitat a Catalunya equival a 3,63 vegades el que costa al lloc més barat (Galícia). I estudiar una carrera amb el grau més petit d’experimentalitat  a Catalunya costa 2.5 vegades més que al lloc més barat (Galícia).

Ja sé que els números es poden fer de moltes maneres i es poden extreure conclusions molt diferents. Aquestes són les meves, però per això us poso l’enllaç a totes les dades oficials del ministeri, i jugueu-hi tant com vulgueu.

No és només el percentatge d’impostos que paguem i que no tornen a Catalunya. També és el que paguem de més els catalans per uns serveis equivalents: fins a 3.6 vegades més pels estudis universitaris. En aquest cas extrem, el cost d’un curs a Catalunya equival al 90% del cost de la carrera sencera on és més barata.

2 comentaris

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús