120 últims dimarts de mes

LOGO_color.JPG120 últims dimarts de mes són els que hi han entre el setembre de 2.001 i el juny del 2.013 sense comptar juliols i agosts. I correspon, aproximadament, a les reunions de l’AMPA del Guillem de Montgrí, que s’hauran fet durant aquests 12 anys. Aproximadament perquè algun mes, molts pocs i per raons diverses, no s’ha fet reunió.

Més de 100 vespres de trobades d’una colla de mares i pares amb moltes ganes de col·laborar en el funcionament de l’escola dels nostres fills, de la nostra escola. Una colla que es creu allò que una bona escola ha de tenir tres potes: els nens i nenes, els mestres i les famílies… sense oblidar el personal no docent que hi a les escoles (conserges, administratius, cuina i menjador…)

I ja fa pràcticament dotze anys que em vaig presentar com a pare primerenc de P3 a la primera reunió de l’AMPA del curs 2001/02. Una reunió amb una vintena de persones moltes de les quals no coneixia gaire, parlant d’uns temes que tampoc coneixia massa, però mica a mica, reunió a reunió, vaig anar entenent el que necessita una escola pública de qualitat i que, bàsicament, crec que es pot reduir en tres paraules: compromísestabilitat i confiança.

Compromís per part dels mestres i de les famílies en l’educació i formació dels nens i nenes. I al Guillem aquests 12 anys el compromís li he vist. Compromís dels mestres i altres treballadors del centre amb la seva tasca (que no és només una feina) i compromís de l’AMPA amb l’escola per ajudar a tirar el projecte endavant.

Estabilitat. En aquest dotze anys hi ha hagut estabilitat a l’escola, amb només dos equips directius diferents. Equips amb un tarannà ben diferent, però amb un objectiu comú i ben clar: fer del Guillem de Montgrí una bona escola. I també hi ha hagut força estabilitat en el claustre (malgrat el que semblen inevitables canvis que hi ha cada any). I hi ha hagut estabilitat en l’AMPA on durant tots aquests dotze anys (i ja des d’abans) hi ha anat havent relleus a la junta de forma natural i suau, amb membres que continuaven i gent que s’hi incorporava.

I aquest compromís i aquesta estabilitat generen un clima de confiança entre l’escola i l’AMPA que crec que és imprescindible per tirar endavant qualsevol projecte a llarg termini.

I gràcies a aquest compromís, aquesta estabilitat i aquesta confiança hem pogut tirar endavant projectes ambiciosos com gestionar directament el servei de menjador. Això ens permet oferir preus més barats a les famílies del centre, un control directe sobre els proveïdors (intentem que siguin de proximitat) i que el petit marge que es pugui generar repercuteixi directament en millorar l’escola. Gràcies a això tenim, per exemple, pissarres digitals a totes les aules del centre. I probablement gràcies a aquest compromís i estabilitat el Guillem de Montgrí va obtenir unes qualificacions clarament per sobre de la mitjana de Catalunya en les darreres proves de competències bàsiques del curs 2011/12, tot un èxit per una escola pública gran com la nostra. Per una gran escola pública.

Malauradament, l’estabilitat en el sistema ha fallat una mica: en aquest 12 anys, hem tingut a Catalunya 6 consellers d’educació de 3 partits diferents ( els 5 que citava en aquest post del 2010  més l’actual consellera Rigau). Hem iniciat i matat abans d’hora projectes de fons com era la sisena hora o com  el projecte 1×1 a ESO. Volem millorar indicadors? fem-ho fàcil: confiem amb els mestres i professors i donem estabilitat al sistema. Un canvi a educació infantil es veurà al cap de 13 (tretze) anys quan els nens i nenes que han començat a P3 acabin el quart d’ESO… I això són, pel cap baix, 4 legislatures. Sí: quatre legislatures.

I per què escric això avui? Doncs perquè ahir vam fer l’assemblea anual ordinària i vam escollir nova junta. Després d’una colla d’anys de formar part de la Junta ara tocava ja el relleu… i aquests 4 mesos finals de curs tornarem a ser un ampero de base, que això no es perd mai.

Col·laboreu amb les vostres escoles i, en funció de les vostres possibilitats, col·laboreu amb l’AMPA. Feu-ho pels vostres fills i filles.

3 comentaris

 • 120 últims dimarts de mes | @jordir

 • Ascensió Ureña

  03/03/2013 7:40

  Hola,
  No havia tingut de llegir-ho fins ara, tres raons i tres bases perquè un Ampa funcioni.
  Cert.
  Felicitats i espero comptar amb tú igualment.!!

 • Gràcies, mestres – Ara.cat

  14/06/2013 12:01

  […] un parell de mesos parlava de la meva experiència a l’AMPA durant aquests dotze anys (“120 últims dimars de mes“). Avui, permeteu-me escriure quatre ratlles d’agraïment als […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús