Centenars de milions de ratolins orfes

SRI_Computer_Mouse.jpg

Primer prototipus ratolí

Aquest dimarts (2 de juliol) moria, als 88 anys, Douglas Engelbart, un dels pioners de la informàtica i d’internet. Ell va canviar la manera d’interaccionar amb els ordinadors amb la invenció del ratolí (1963), una d’aquelles petites coses amb grans impactes. Els que tenim una edat (no massa, tampoc) i vàrem començar a treballar amb ordinadors mode text segurament encara recordem els primers dies de patiment fent anar aquell nou perifèric anomenat ratolí… i tant natural que ho trobem ara!

486px-Douglas_Engelbart_in_2008.jpg

Douglas Engelbart

Com podeu veure a la foto el primer ratolí era molt lluny de l’aspecte dels actuals, però el que era revolucionari era el concepte: permetre moure fàcilment un cursor per la pantalla per, tot seguit, prement el botó indicar alguna acció.

El ratolí és només una part de les aportacions que el Dr. Engelbart ha fet en l’àmbit de la interacció persona-ordinador i en les xarxes per ordinador.  Si voleu fer un salt al passat (al 1968) aquí teniu el vídeo conegut com “The mother off all demos” on es mostren diferent tecnologies que permetien la interacció amb l’ordinador en un món on encara la informàtica era, bàsicament, en mode batch.

[youtube yJDv-zdhzMY nolink]

El video és llarg, però podeu anar fent salts si no teniu temps per fer-vos una idea del que ja s’estava fent fa més de 40 anys, en un món encara majoritàriament en blanc i negre.

I res més. Només un petit homenatge a una de les persones que han influït significativament en millorar la manera com interactuem amb els ordinadors. Si voleu ampliar la informació, la Wikipedia és una bona font per aquests tipus de coneixement. Consulteu, per exemple, la biografia de Douglas Engelbart o la història dels ratolins. DEP

[1] Foto  SRI’s first computer mouse prototype, autor SRI International, This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. Extret de: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SRI_Computer_Mouse.jpg

[ 2] Foto Douglas Engelbart, autor Alex Handy, This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic. Extret de http://en.wikipedia.org/wiki/File:Douglas_Engelbart_in_2008.jpg

 

1 comentari

  • Centenars de milions de ratolins orfes | @jordir

    10/07/2013 23:21

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2013/07/04/centenars-de-milions-de-ratolins-orfes/ “Aquest dimarts (2 de juliol) moria, als 88 anys, Douglas Engelbart, un dels pioners de la informàtica i d’internet. Ell va canviar la manera d’interaccionar amb els ordinadors amb la invenció del ratolí (1963), una d’aquelles petites coses amb grans impactes. Els que tenim una edat (no massa, tampoc) i vàrem començar a treballar amb ordinadors mode text segurament encara recordem els primers dies de patiment fent anar aquell nou perifèric anomenat ratolí… i tant natural que ho trobem ara! […]“ […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús