Enquesta CIS: ¿Cuál de las siguientes frases expresa mejor sus sentimientos?

Captura de 2013-07-11 14:56:47.png Ahir (12 de juliol del 2013) es van fer públics els resultats de la darrera enquesta publicada pel CIS (Centro Investigación Sociológica) “Avance de resultados del estudio 2970 Postelectoral de Cataluña. Elecciones autonómicas 2012“. Si voleu anar directament al document amb les preguntes i respostes, aquí teniu el PDF. Cal tenir present que malgrat es publiqui ara, el treball de camp es va fer entre el 30 de novembre de 2012 i el 12 de febrer de 2013, amb una mostra de prop de 2000 persones.

L’enquesta inclou una seixantena de preguntes i els mitjans avui (Ara, El Punt Avui, El Periódico, La Vanguardia) han recollit alguns dels resultats com ara que:

  • un 82.7% dels catalans considera que la política del govern espanyol és desfavorable a Catalunya (pregunta 9).
  • un 40.6% dels catalans voldria que es permetés a les comunitats autònomes es poguessin convertir en estats independents o que un 25.6% voldria més autonomia (pregunta 37).
  • els catalans avalen el pacte CiU/ERC amb un 23.6% dels catalans que veuen bé el pacte CiU/ERC i amb un 19.4% li agradaria que ERC entrés al govern (pregunta 29).
  • el líder més ben valorat és Oriol Junqueras (amb un 5.86), seguit de David Fernández (5.58), Joan Herrera (5,28) i seguits pels que no aproven: Artur Mas (4,86), Pere Navarro (3,77), Albert Ribera(3,30) i Alícia Sánchez Camacho(2,27) (pregunta 30).

Permeteu-me que aquí em centri en una pregunta que ha passat una mica desapercebuda (només La Vanguardia la comenta una mica) i que és la pregunta

Pregunta 36 ¿Cuál de las siguientes frases expresa mejor sus sentimientos?”

i com que és conegut que les enquestes funcionen bé per marcar tendències, comparem les respostes a aquesta pregunta en les darreres quatre enquestes del CIS a Catalunya en les que es preguntava això (novembre 2006, desembre 2010, octubre 2012 i febrer 2013). Aquesta és l’evolució:

CISSentimentCatalaEspanyol.png

I com que també tenia a mà l’evolució de la pregunta equivalent que es fa al Baròmetre d’Opinió Política (BOP) del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) la poso tot seguit (si per casualitat torneu a aquest blog potser us serà familiar del meu post sobre el BOP de juny: “Referèndum d’independència: més de 2/3 de sí“)

BOP2_2013SentimentCatalaEspanyol.png

Del BOP del CEO hi ha més dades intermèdies, però si ens fixem en l’evolució global de les dues gràfiques veurem que és pràcticament la mateixa: el sentiment “Tan espanyol com català” és el majoritari i ha retrocedit clarament en els darrers anys. Al Febrer del 2013 fixem-nos que tan CEO com CIS el situen al voltant del 35%, i el juny del 2011 el BOP el posava a un 42.7% i el CIS a un 41.6% mig any abans.

També BOP i CIS recullen el fet que els sentiments de “només espanyol” i “més espanyol que català” estan disminuint: baixa 3 punts en l’interval estudiat pel BOP, passant d’una suma de 9% a poc més del 6% el juny del 2013 i segons el CIS baixa 5 punts, passant d’una suma del 14.6% el 2006 a un 11% el febrer 2013.

I també recullen tan BOP com CIS que els sentiments “només català” i “més català que espanyol” han augmentat significativament: segons el BOP ha pujat 10 punts entre febrer 2011 i juny 2013 (la suma passa de 46.4% a 56.7%) i segons el CIS ha augmentat més de 12 punts, passant d’un 38.5% el 2006 a un 50.9% el febrer del 2013.

Resumint: tenim dues enquestes amb mostres significatives fetes des d’òptiques diferents (CEO, catalana; CIS, espanyola) que recullen la mateixa tendència: clar augment del sentiment de catalanitat i reducció del d’espanyolitat de la ciutadania a Catalunya. Certament hi ha una diferència en els dos extrems entre les dues enquestes propera als 5 punts, però les dues recullen que una majoria dels catalans ens sentim més catalans que espanyols o només catalans. És veritat que el procés sobiranista és alimentat per factors diversos… però aquestes enquestes demostren que un dels factors principals segueix essent el sentiment de pertànyer a una col·lectivitat.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús