GNU/Linux: usat pel 95% dels 500 superordinadors més potents del món

La llista Top 500 computer sites (http://www.top500.org) elabora de forma bianual una llista amb els 500 superordinadors més potents del món, ordenats  a partir de la seva capacitat de càlcul expressada en TeraFLOPS. Un FLOPS ve de FLoating point Operation per Second i una capacitat de càlcul d’un TeraFLOPS representa a un bilió d’operacions amb nombres decimals per segon.

Si mireu la llista podeu fer consultes per diverses característiques d’aquests superordinadors. Algunes coses que m’han cridat l’atenció:

 • Un 95% (476 de 500) dels superordinadors fan servir un sistema operatiu de la família GNU/Linux, un 3.2% (16 de 500) fan servir un UNIX, un 0.6% (3 de 500) Windows i un 0.2 (1 de 500) BSD.
  • Si els superordinadors les fan servir, perquè no fer-lo servir també a casa? N’hi ha de ben fàcils d’instal·lar i fer servir com, per exemple, l’Ubuntu
 • Els 10 primers ordinadors de la llista representen quasi la meitat (un 48%) de la capacitat de càlcul total de tots 500 ( 108 milions de Teraflops d’un total de  223). És a dir, el 2% dels 500 superordinadors més ràpids del món acumulen la meitat de la capacitat total.
  • Fem un paral·lelisme amb l’acumulació de riquesa?
 • Per Països, el superordinador més potent està a la Xina i és el doble de potent que el segon, que està als Estats Units. Però en capacitat total els Estats Units acumulen quasi la meitat de la capacitat mundial (47.7%), seguits per la Xina amb un 21.23%, Japó amb un 9,1%, Alemanya amb un 5.1%, França amb un 4%, Gran Bretanya amb un 3.6% i Índia amb un 1.2% i Itàlia 1.1. La resta estan sota l’1%.
  • Per exemple, Espanya ocupa el lloc quinzè amb 1.1 milions de Teraflops, un 0.5% del total). Un d’aquests 1.1 milions el tenim al Centre de Supercomputació de Barcelona i l’altre 0.1 està en un lloc que la llista no indica. Catalunya, doncs, ocuparia la quinzena posició mundial en potència de càlcul en supercomputació instal·lada al seu territori.
 • En nombre de supercomputadors, els Estats Units estan clarament al davant amb 251 dels 500. Xina en té només 66, i llavors ja ve el Japó amb 30, Gran Bretanya amb 29. França amb 23, Alemanya amb 19, Índia amb 11 i la resta ja amb menys de 10.
 • Dels que ho documenten, l’ordinador més eficient energèticament està a l’Aràbia Saudí i és de l’any 2012(el 52 del rànking en capacitat de càlcul) i obté 2973 MegaFLOPS per Watt. El menys eficient està a la Gran Bretanya i és de l’any 2008 (el 370 del rànking) i obté 87,21 MegaFLOPS per Watt. El primer del rànking, construït el 2013, obté 1901 MegaFlops per Watt.

… i si us fa gràcia, ja ho sabeu: http://www.top500.org/statistics/sublist/ i a jugar-hi tant com volgueu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús