Tercera via? Fem-ho fàcil

laberintUn dels conceptes que han sortit en aquest darrer Debat de Política General al Parlament de Catalunya és el de la tercera via entesa com  la millora de l’encaix de Catalunya a Espanya (o si més no això és el que he entès que es defensava).

Fem-ho fàcil. Aquesta anomenada tercera via simplement no existeix. I no existeix perquè suposa que hi ha dues altres vies: independència o continuar igual… I creieu que algú  es planteja seriosament que la relació entre Catalunya i Espanya pot continuar igual?

Fem-ho fàcil. Aquesta anomenada tercera via passa, simplement, per defensar el no en la consulta per la independència del 2.014  i esperar que l’estat espanyol s’avingui a redefinir l’encaix de Catalunya a Espanya. Perquè aquesta és l’altra: la decisió de ser independents o no és del poble català. Serà més o menys difícil, però la voluntat de ser-ho depèn només de nosaltres. La de canviar l’encaix de Catalunya a Espanya depèn, a més, que l’estat espanyol ho vulgui. I no oblidem que un canvi constitucional així necessita posar d’acord PP i PSOE (i no descartem UPyD tal i com van les enquestes). Després de com va tractar PP i PSOE l’estatut, veient el que està passant a les Illes o com progressa la llei Wert, algú realment es creurà que ara per ara hi ha voluntat de canviar les coses de fons?

Fem-ho fàcil: Les dues opcions que es defensen en l’anomenada tercera via (el federalisme els del rail esquerre de la via i el confederalisme els del rail dret) es podran plantejar en un altre referèndum un cop siguem independents i si hi ha una majoria en el Parlament que així ho considera oportú.

Fem-ho fàcil: Fem als ciutadans una pregunta clara sobre la independència de Catalunya. Amb resposta de sí o no. I ja tindrem anys per anar definint l’encaix de Catalunya amb els nostres veïns.

 

2 comentaris

  • Alaguait

    27/09/2013 11:24

    Fa dies que ho vinc dient en comentaris a les notícies sobre el tema i fa un moment ho he repetit (2 cops ja que el primer me l’han esborrat) a la darrera notícia relativa a l’entrevista de Duran a RAC1

  • Tercera via? Fem-ho fàcil | @jordir

    27/09/2013 14:18

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2013/09/27/tercera-via-fem-ho-facil/ “Un dels conceptes que han sortit en aquest darrer Debat de Política General al Parlament de Catalunya és el de la tercera via entesa com  la millora de l’encaix de Catalunya a Espanya (o si més no això és el que he entès que es defensava). […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús