Per molts anys, ASCII (50 aniversari)

File:ASCII Code Chart-Quick ref card.jpgBuscant altres coses avui he anat a parar a la pàgina de la wikipedia on es descriu la codificació ASCII (serendipitat em sembla que en diuen d’això els moderns?) i ja que hi era hi he fet una ullada… i he descobert que aquest 2013 fa 50 anys que es va publicar la primera versió d’aquest estàndard de codificació de caràcters!

Avui trobem ben normal que qualsevol informació  la puguem emmagatzemar en algun format digital, enviar-la i reproduir-la sense masses problemes en multitud de dispositius diferents. Un fitxer MP3 amb una cançó el podem escoltar al nostre ordinador, al mòbil, a la tablet, en una cadena de música, al cotxe,… Però per poder fer això ha calgut que algú decidís com es podrien representar els sons (MP3, OGG…) o com es podrien representar fotos (en formats JPEG, TIFF, GIF…), o vídeos (MPEG, AVI,…). En definitiva, ha calgut que s’establissin maneres de codificar la informació com a cadenes de zeros i uns processables per dispositius digitals.

Unes dècades enrere, però, els objectius eren aparentment menys ambiciosos: com codificar els caràcters (lletres, dígits, símbols de puntuació…) d’una manera estàndard per tal que la mateixa seqüència de zeros i uns que representava una L en un ordinador, per exemple,  s’entengués també com una L en un altre sistema.  A principis dels anys 60 als Estats Units es van plantejar intentar definir una nova codificació estàndard per tal de poder enviar informació textual entre dispositius (no era un problema nou donat que ja hi havia precedents en la transmissió de text com per exemple l’alfabet Morse).

L’any 1963 (ara en fa 50) es publicava la primera versió de l’American Standard Code for Information Interchange (ASCII). Inicialment era una codificació basada en 7 bits (del 0000000 al 1111111, del 0 al 127 en decimal). Els 32 primers (del 0 al 31) es reservaven per caràcters de control (salt de línia, retorn de carro, tabulador…) i del 32 al 126 es destinaven a caràcters imprimibles (dígits, lletres, signes de puntuació, de monedes,..) Per exemple, una L es representa amb el codi ASCII 76 i qualsevol ordinador que treballi amb codi ASCII quan trobi un byte amb el valor 76 en una informació textual el mostrarà com una L en pantalla.

50 anys després la codificació ASCII inicial ja pràcticament no es fa servir en els ordinadors actuals i ha estat substituït per codificacions multibytes capaces de representar qualsevol caràcter de qualsevol llengua superant la limitació inicial de representar només les lletres de l’alfabet anglès… De totes maneres l’ASCII no ha desaparegut del tot i és present en moltes d’aquestes codificacions actuals. Per exemple en la codificació UTF8 els primers 128 caràcters tenen els mateixos codis que en la codificació ASCII.

I com a curiositat: en una època on encara les pantalles gràfiques eren una cosa quasi de ciència ficció i tota l’entrada/sortida dels ordinadors es feia en dispositius mode text va aparèixer una manera de crear composicions gràfiques fent servir només caràcters: l’ASCII-art (mireu aquest enllaç per veure’n alguns exemples)… I si a més us agrada Star Wars hi una recreació de l’Episode IV fent servir només caràcters ASCII. Pels que sabeu com fer-ho us recomano que des d’una consola del sistema operatiu feu un

telnet towel.blinkenlights.nl

i si ho voleu provar i no sabeu ben bé com fer-ho aquí teniu una mica d’explicació…  I pels que no ho voleu provar hi ha una web on podeu mirar directament la pel·lícula: http://www.asciimation.co.nz/

—-

50 45 52 20 4d 4f 4c 54 53 20 41 4e 59 53 20 41  53 43 49 49 21

 

1 comentari

  • Per molts anys, ASCII (50 aniversari) | @jordir

    18/11/2013 23:53

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2013/11/18/per-molts-anys-ascii-50-aniversari/ “Buscant altres coses avui he anat a parar a la pàgina de la wikipedia on es descriu la codificació ASCII(serendipitat em sembla que en diuen d’això els moderns?) i ja que hi era hi he fet una ullada… i he descobert que aquest 2013 fa 50 anys que es va publicar la primera versió d’aquest estàndard de codificació de caràcters! […]“ […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús