Referèndum independència: estabilitzats per sobre 70% de sí

S’ha fet pregar una mica però avui s’ha publicat el tercer Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (BOP del CEO) del 2013 (enquesta feta a 2.000 persones entre el 4 i el 14 de novembre de 2013). I com que sóc dels que penso que les enquestes no encerten exactament el que passarà però sí que permeten estudiar tendències, continuo aquí la sèrie de posts del dia del BOP (aquí teniu l’anterior).

Organitzo aquest post en 3 apartats:

 1. Sentiment de català/espanyol.
 2. Intenció de vot en un referèndum d’independència.
 3. Intenció directa de vot en unes eleccions al Parlament.

1. Sentiment de català/espanyol

La pregunta 25 de l’enquesta pretén mesurar el sentiment nacional català o espanyol:

“25. Amb quina de les següents frases se sent més identificat/ada: em sento només espanyol/a, més espanyol/a que català/ana, tan espanyol/ com català/ana, més català/ana que espanyol/a o només català/ana?”

I aquesta és l’evolució de les respostes aquests darrers 2 anys llargs (numèricament i gràficament):

BOP3_2013SentimentCatalaEspanyol.png

Podem veure que la suma de “només espanyol” (4.5%) i “més espanyol que català”(2,05%)  representa un 6.5% mentre que la suma “només català” (31,3%) i “més català que espanyol” (26,6%) representa un 57.8% (molt més que la meitat de la població). A destacar que tot i que encara l’opció amb més respostes és la “tan espanyol com català” amb un 33.27% (un terç de la població) enquesta a enquesta va baixant. I en sentit contrari a l’opció “només català” enquesta a enquesta va pujant. Fa 30 mesos la diferència entre les dues era de 22 punts. Ara és només de 2.

2. Intenció de vot en un referèndum d’independència

Anem ara pel vot en el proper referèndum. Aquesta és la pregunta:

“39. I més concretament, si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?”

I aquestes són les respostes dels darrers 7 BOPs:

BOP3_2013ReferendumTot.png

La intenció directa de vot pel sí es manté pels voltants del 55% després de la gran pujada que va fer entre el juny del 2011 i el novembdre del 2012. La intenció directa del vot pel no es manté pels voltants del 22%, zona on també sembla instal·lada després de la davallada en el mateix període. A grans números podríem dir que més de la meitat es decanta per un sí directe i una mica menys d’una quarta part es decanta per un no directe… I així estem, enquesta a enquesta, des de fa més d’un any.

… Però en un referèndum només es compta qui vota…

I si fem els càlculs sobre els que diuen què votarien en un referèndum el resultat és significativament diferent. I hem de tenir molt clar que el resultat d’un referèndum s’obté dels percentatges de sí i no dels que han votat i no de tot el cens (que seria el que representaria la intenció de vot directa). Fem els números?:

BOP3_2013ReferendumSi_No.png

o si fem una estimació que els no sap/no contesta els posem com a vots en blanc (que sí que afectarien el resultat final) tindríem que:

BOP3_2013ReferendumSi_No_Blanc.png

I què veiem? Doncs que si comptem només sí i no,el sí guanyaria amb un 71.2% dels vots (i això és entre dos terços i tres quarts dels vots). I que si fem una estimació del vot en blanc, el sí arribaria a un 65.9% (dos terços dels vots). Són resultats prou clars per un procés d’aquest tipus, més tenint en compte que aquests resultats s’obtindrien amb una participació del 77% en el primer cas o d’un 85% en el segon.

… i què votaria la gent el referèndum en funció del partit que diuen haver votat?

Per acabar de completar una mica l’anàlisi, afegeixo la intenció de vot en un referèndum d’independència en funció del record de vot en les darreres eleccions:

BOP3_2013ReferendumTotRecordVot.png

Fixeu-vos que els que havien estat els dos grans partits a Catalunya (CiU i PSC) a mesura que avança el procés els seus votants es van decantant clarament cap al sí (CiU) i cap al no (PSC). ICV es manté més o menys en la meitat de votants pel sí i la quarta part pel no. I tant PP, C’s, ERC o CUP segueixen amb uns % d’acord amb les seves propostes gens ambigües.

3. Intenció directa de vot en unes eleccions al Parlament

I un darrer comentari sobre la intenció directa de vot (malgrat un 20% dels enquestats no es pronuncien si sumem el 16.3% del “no ho sap” i el 4.6% del “no contesta”). La pregunta és:

“32. Si demà se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya, a quin partit i coalició votarà?”

I jo crec que el resultat és prou contundent. Insisteixo que cal mirar l’evolució i que una altra cosa seria l’estimació d’això en escons (per això ens caldrien ingredients més elaborats  i una bona cuina amb alguna estrella Michelin).

BOP3_2013VotDirectePartits.png

A primer cop d’ull crida la baixada d’ERC i CIU en vot directe… però excepte un lleuger augment de 0.15 punts de C’s tots els altres partits baixen. Per què? doncs perquè hi ha un augment de 4 punts en els no sap/no contesta.  Si calculem els percentatges sobre els vots vàlids (a partits + vots en blanc) el que obtenim és el següent:

BOP3_2013VotDirectePartitsVotsValids.png

i aquí es pot veure un lleuger augment d’ERC, CiU i C’s i una lleugera baixada de la resta. Per tant, la relació entre el bloc de partits favorables al dret a decidir i els que hi estan en contra es manté i fins i tot augmenta una mica a favor del bloc pel dret a decidir.

… i un comentari sobre la mostra del CEO

Més enllà de si la mostra és prou gran, un altre tema que sempre es discuteix és si la mostra és representativa o no, o si la gent respon o no la veritat quan és preguntada. Fem una prova? Posem de costat el record de vot que la gent ha indicat a l’enquesta del CEO (per província) i els resultats electorals reals del novembre

“30. I em podria dir a quin partit o coalició va votar en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya?”

BOP3_2013RecordVot.png

A la dreta de la taula, de color verd hi tindríem els partits pels quals el record de vot és superior als resultats obtinguts i de color salmó els partits pels quals el record de vot és inferior als resultats obtinguts. Els casos més extrems: PP i PSC amb diferències de fins a 9 punts: o la gent no reconeix el vot, o bé el mostreig no es va fer del tot bé, o bé la mostra obtinguda té algun biaix.  ERC, CUP i vot en blanc són els que tenen un record de vot més elevat en relació als resultats reals. És un resultat similar al de l’anterior BOP

I si ho voleu en proporció entre record de vot i vot real, aquestes serien les dades (en la taula anterior hi havia la diferència en punts percentuals entre record i resultats):

BOP3_2013RecordVot_producte.png

Resumint: les enquestes van desmentint obstinadament a tots aquells que deien que tot aquest moviment que ha de culminar amb alguna forma de consulta al poble català era una febrada. No només és sostingut en el temps sinó que mica a mica va augmentant després del fort creixement de fa un parell d’anys.

 

 

2 comentaris

 • Referèndum independència: estabilitzats per sobre 70% de sí | @jordir

  22/11/2013 15:28

  […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2013/11/22/referendum-independencia-estabilitzats-per-so… “S’ha fet pregar una mica però avui s’ha publicat el tercer Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (BOP del CEO) del 2013 (enquesta feta a 2.000 persones entre el 4 i el 14 de novembre de 2013). I com que sóc dels que penso que les enquestes no encerten exactament el que passarà però sí que permeten estudiar tendències, continuo aquí la sèrie de posts del dia del BOP (aquí teniu l’anterior). […]“ […]

 • Referèndum independència: estabilitzats per sobre 70% de sí – Ara.cat | Humbert.Cat

  22/11/2013 23:30

  […] Referèndum independència: estabilitzats per sobre 70% de sí – Ara.cat. […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús