Un món d’enquestes… i el que ens espera

Aquest dilluns el diari El Mundo ha publicat una nova enquesta d’intenció de vot al Parlament de Catalunya, amb estimació d’escons per província inclosa. L’han titulat “CiU adelanta otra vez a ERC por el protagonismo de Mas” i l’han enllaçat, per exemple, en aquest tweet on es veu també el gràfic que acompanyava a l’article:

00Mundotweet.jpg

Jugant amb els números i les seves representacions gràfiques podem donar, com és ben conegut, missatges ben diferents sense dir cap  mentida. Per exemple fixem-nos el missatge que dóna El Mundo: en les gràfiques de pastís posen la mida de cada arc en funció del  % de vots en comptes de posar-la en funció dels escons (com s’acostuma a fer quan es tenen). I també destaquen amb un color més fort l’opció més votada segons l’enquesta (CiU).  Les dues coses (fer servir % de vot i destacar l’opció més votada) són del tot lícites, no diuen cap mentida… i donen la sensació que el suport al procés sobiranista està baixant perquè el vinculen, sobre tot, a la força d’Artur Mas i de CiU.

Ara bé, juguem una mica amb les dades que ens dóna la taula que acompanya l’article amb els % de vots per província i la seva projecció en escons? Com que la imatge del tweet no és massa clara, us poso tot seguit aquests números (els podeu consultar en l’article de El Mundo) i la gràfica que posa el diari en un format lleugerament per poder comparar amb el desenvolupament que anirem fent:

01aDadesEnquesta.jpg

i la gràfica amb els percentatges de vot a partit per tot Catalunya a l’estil de la que presenta el diari seria:

01MundoStyle.jpg

Suposo que estarem d’acord en que el tema central per la gran majoria de catalans és conèixer com evoluciona el suport als partits que estan pel dret a l’autodeterminació i, especialment des de dijous passat, saber com evoluciona el suport als partits que donen suport a la pregunta i a la data de celebració de la consulta. Juguem una mica amb els números i les gràfiques? Va. Comencem ressaltant els quatre partits en qüestió (CiU, ERC, ICV i CUP):

02JordiStyle.jpg

i ja posats, ordenem no per ordre de vots sinó que ho podem ordenar pels que volen que els catalans votem i els que no ens volen deixar votar:

02JordiStyleb.jpg

Canvia força la cosa, no? D’un petit 24.3% ressaltat al racó esquerre de la gràfica inicial (representant 1/4 dels vots) passem a  un 59,6% de vots pels partits favorables a la consulta contra un  34% de vots dels contraris (el 6% restant era per altres partits que no tindrien representació parlamentària). Agrupem-ho una mica més sumant percentatges i escons pels partits de cada un dels blocs. Pels escons hi posem dues columnes que corresponen a la forquilla present en l’enquesta de El Mundo

01bDadesEnquesta.jpg

I ajuntant-ho tot tenim aquesta gràfica de % de suport als partits que donen suport a la consulta (que no cal confondre amb el % de ciutadans que donen suport a la consulta que és significativament més alt, arribant fins el 80%). Si mireu la taula anterior veureu que la forquilla mínima de l’enquesta pel bloc pro consulta coincideix amb el que tenen ara i que la màxima els dóna 7 diputats més i en canvi en el bloc del no la màxima els deixa igual i la mínima en baixen 5.

03JordiStyle.jpg

Però si estem parlant d’eleccions a un Parlament sembla millor expressar els resultats en forma d’escons, que són els que al final tenen la representació del poble. Pintem-ho, doncs, per escons:

04JordiStyleDiputatsMin.jpg

04JordiStyleDiputatsMax.jpg

I si com hem fet abans ajuntem els diputats dels dos blocs obtindrem aquests dos diagrames:

06JordiStyleDiputatsJuntsMin.jpg

07JordiStyleDiputatsJuntsMax.jpg

Fixeu-vos que agafant el mínim de cada forquilla el total són 130 diputats i agafant el màxim en surten 140 ( 5 menys o 5 més dels que té el parlament) i en tots dos casos es manté la proporció: 2/3 clavats de diputats estan a favor de la consulta del 9 de Novembre del 2014 i 1/3 en contra. Dos terços del parlament a favor de deixar votar. 1/3 a favor d’impedir votar.

Amb números absoluts: el bloc però consulta es mantindria o pujaria fins a 7 diputats i el contrari a la consulta es mantindria o en baixaria 5.

Resumint: entre el diagrama estil El Mundo amb percentatges per partits (esquerra) i nombre diputats pro consulta i contra consulta (dreta) hi ha una bona diferència, veritat? I les dades són les mateixes i cap dels dos diagrames diu cap mentida…

08Resum.jpg

Acabant: com va dir Oriol Junqueras dissabte passat (14 de desembre) en un acte al fòrum a Barcelona sobre els quatre partits “de la foto” (CiU, ERC, ICV-EUA i CUP) “tots junts i tots barrejats som una força extraordinària […] Aquells que estàvem a la Sala Gòtica el dijous al migdia […] aquells que conjuntament farem tot el possible per posar el futur del país en mans dels nostres conciutadans no som rivals sinó que som companys”. Endavant!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús