Catalunya serà viable? És clar que sí. Treballem una mica l’EPA

(nota 24/01/2014: he posat una ampliació al post, amb el text identificat en color blau)

Avui s’han publicat les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que donen una idea més clara de la situació d’ocupació i atur a Espanya que les dades que es poden extreure dels inscrits a l’atur. Avui ja s’han publicat moltes notícies amb interpretacions sobre les dades, però permeteu-me que hi posi el meu granet de sorra.

Com acostumo, abans de res, aquí teniu un PDF amb totes les dades que publica l’Instituto Nacional de Estadística [1] i, per tant, que tothom que vulgui n’extregui les seves conclusions. Jo em limitaré a fer un parell de càlculs sobre les dades globals d’Espanya i Catalunya per veure com s’han comportat tots dues durant l’any 2013.

1. Resum Catalunya versus Espanya

Aquest cap de setmana des del govern d’Espanya ens voldran posar la por al cos sobre la viabilitat econòmica de la Catalunya independent, apel·lant a balances fiscals cuinades de mil maneres (creieu que si realment no hi hagués dèficit fiscal no fa temps que ho haurien publicat, o no ens haurien donat ja el famós pacte fiscal no nat?), balanços de seguretat social, pensions, prestacions atur…

Però aprofitant que avui ha sortit l’EPA mirem-la una mica? Fixem-nos només amb les grans magnituds: ocupats, aturats i inactius en la població de 16 anys o més (les definicions d’ocupat, parat i inactiu les teniu al PDF citat abans de l’INE, pàgines 12 i 13. A grosso modo: ocupats són persones que han treballat la darrera setmana a la realització de l’enquesta, aturats els que no treballaven la setmana anterior a l’enquesta però estaven buscant feina i inactius la resta).

Quins percentatges d’ocupats, aturats i inactius tenim? Doncs si mirem les dades a tota Espanya i les comparem amb les de només Catalunya tenim el següent: A Catalunya un 48.02% d’ocupats, un 13,75 d’aturats i un 38,23% d’inactius. A Espanya un 43,96% d’ocupats, un 15,47% d’aturats i un 40,57% d’inactius. Si ho voleu gràficament seria això:

diagramaCatalunyaVsTotaEspanya.png

Per mi és destacable que a Catalunya hi ha 4 punts més d’ocupats que al total d’Espanya. I aquests 4 punts surten de quasi dos punts d’atur menys i una mica més de dos punts menys en persones inactives. Si mostrem les mateixes dades però ara descomptant les dades de Catalunya del total d’Espanya els percentatges canvien lleugerament en la part no catalana: un 43,21% d’ocupats, un 15,79% d’aturats i un 41,01% d’inactius. Gràficament:

diagramaCatalunyaVsResteEspanya.png

En aquest cas la diferència en la població amb ocupació arriba quasi als 5 punts. O si ho voleu diferent: A Catalunya treballen un 11% [2] més de les persones amb 6 anys o més que a la resta d’Espanya. I si tenim en compte que aquestes persones que treballen són en gran part les que paguen els impostos, aquesta és una dada més per veure que si Espanya actualment és econòmicament viable amb un 43.96% d’ocupats, la Catalunya independent, amb un 48.02% ho serà igual o més.

Ampliació al post original

I enriquint una mica més la informació, tot seguit es mostren les dades anteriors però separant treballadors del sector privat i del sector públic:

diagramaPrivatPublicAturInactiuCatalunyaVsResteEspanya.png

Veiem que a Catalunya un 41.59% dels ciutadans amb 16 o més anys treballen en el sector privat mentre que a la resta d’Espanya aquest percentatge és d’un 35,07% (és a dir, que a Catalunya tenim un 17% més de treballadors al sector privat [3]). Això és important perquè els treballadors del sector públic, aturats i inactius depenen en més o menys mesura dels diners públics i pot ser un indicador més de la viabilitat i sostenibilitat d’un país. Si Espanya funciona amb un 35.7% de treballadors al sector privat, Catalunya amb un 41.59% no tindrà cap problema.

I darrerament ens sentim a dir que els catalans som insolidaris o que depenem de les transferències que ens fa el govern espanyol (transferències darrerament són préstecs que ens fan fent servir els diners que surten de Catalunya… però això ja seria un altre tema). Mirem aquests quatre percentatges separats per autonomies?:

diagramaPrivatPublicAturInactiuAutonomies.png

I si voleu els percentatges exactes:

TaulaPercentatgePrivatPublicAturInactiuAutonomies.png

Fixeu-vos en la diferència entre el primer (Illes Balears,amb un 42.5% de treballadors al sector privat) i l’últim (Extremadura, amb un 27.5%). El nostre país està a un 41.6%. No valoro aquí quants treballadors públics hi ha d’haver (crec que a Catalunya en tenim pocs en relació a altres països avançats). Valoro la diferència significativa entres autonomies. Diferència que arriba als 15 punts!  Sobre tot, no feu cas només del que veieu (aquest bloc inclòs). Si teniu dubtes, aneu a les fonts de les dades!

2. Variació aturats i ocupats

Una cosa que a vegades s’escapa quan es donen les dades és que la variació d’ocupats i d’aturats no ha de sumar zero. Hi ha variacions en la població activa i població inactiva que fan que això no sigui així. En concret si bé és cert que a Espanya aquest 2013 el nombre total d’aturats ha baixat en 69.100 persones, també és cert que el nombre total d’ocupats també ha baixat i ho ha fet en 198.900 persones. Per comunitats autònomes (respectant denominació INE) aquest ha estat el comportament:

TaulaVariacioPercentatgeAtur1213.png

i gràficament (a vegades es veuen millor les coses):

diagramaVariacioPercentatgeAtur1213.png

Es pot veure que si bé l’atur a Espanya ha baixat un 1.16% hi ha 2 llocs on l’augment ha estat superior al 5% segons l’EPA (en taronja o gris clar a la gràfica): La Rioja  i Aragó. En la banda positiva la millora en percentatge de desocupats més gran ha estat a Astúries, Extremadura, Catalunya i Illes Balears amb disminucions superiors al 5%.

Si mirem ara el nombre d’ocupats (en blau o gris fosc a la gràfica) veiem que la variació és positiva només a 5 llocs: Catalunya amb un 1.91% d’augment, les Illes Balears (0,87%), La Rioja (0,82%), Castilla-La Mancha(0,54%) i Comunitat Valenciana (0,34%). A la banda negativa, el lloc on hi ha més decrement percentual en el nombre de persones ocupades és a Aragó (-6,05%), Galicia (-3,77%), Castella-Lleó (-3.44%) i Madrid (-3.27%).

I per acabar fem un cop d’ull al % d’aturats sobre població activa a Espanya a finals del 2013 és la següent:

TaulaPercentatgeAtur1213.png

DiagramaPercentatgeAtur1213.png

Podem veure que a Catalunya, malgrat encara estem molt i molt malament (amb un 22.26% d’atur) estem quasi 4 punts per sota del total d’Espanya i més de 10 punts per sota Andalusia, Extremadura i Canàries que és on aquest atur és més elevat… i quasi igual de lluny d’Euskadi i Navarra on amb un 15,76 i un 16,82% són de lluny les dues comunitats amb l’atur més baix (ves que recaptar directament els impostos no hi tingui alguna cosa a veure…)

Resumint: estem malament, molt malament. Però veient l’evolució de les dades i comparant-les amb l’entorn sembla clar que una Catalunya independent pot tirar endavant. Tirarà endavant.

[1] Si voleu les dades en format tabular (full de càlcul…) les teniu accessibles a partir d’aquest enllaç (INE)

[2] 11.5% calculat com (48.02-43.21)/43.21

[3] 17% que surt de (41.59-35.07)/35.07

1 comentari

  • Catalunya serà viable? És clar que sí. Treballem una mica l’EPA | @jordir

    25/01/2014 19:28

    […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2014/01/23/treballant-una-mica-lepa-darrer-trimestre-201… “Avui s’han publicat les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que donen una idea més clara de la situació d’ocupació i atur a Espanya que les dades que es poden extreure dels inscrits a l’atur. Avui ja s’han publicat moltes notícies amb interpretacions sobre les dades, però permeteu-me que hi posi el meu granet de sorra. […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús