Preparem-nos per les enquestes sobre #9N2014

Durant els 9 mesos que falten per la consulta del 9 de novembre veurem moltes enquestes per intentar estimar el resultat del referèndum. Com és ben conegut jugant amb els números es poden extreure conclusions ben diferents a partir d’unes mateixes dades i, per tant, és molt important que sapiguem interpretar-les. Aquí miro d’explicar una manera de llegir-les.

El primer exemple el tenim en l’enquesta de la setmana passada que GESOP va fer pel programa 8 al Dia de 8TV i on en Josep Cuní insistia molt en la idea d’un  40% a favor de la independència (els votants del sí-sí a la consulta eren un 40.7% dels enquestats). No vaig poder veure el programa en qüestió, però quan el divendres vaig veure la notícia a la pàgina web de 8TV amb el títol “Quatre de cada deu catalans votaria a favor de la independència i un terç no es posiciona” vaig decidir buscar una manera per intentar mostrar clarament que el titular donava una interpretació molt parcial i que no recollia el resultat real que es desprenia de les dades de l’enquesta. Uns simples quadres inicials amb càlculs van anar evolucionant i van acabar amb aquesta gràfica:

IntencioDirecte_vs_resultat2.png

Segons aquests càlculs, el resultat del referèndum segons l’enquesta de GESOP per 8 al dia arrodonits a un decimal serien:

 • Vol que Catalunya esdevingui un estat independent (SÍ-SÍ): 54.5%
 • Vol que Catalunya esdevingui un estat però no independent (SÍ-NO): 5.2%
 • No vol que Catalunya esdevingui un estat (NO):32.6%
 • Vot en blanc: 7.8%
 • Nul: 1.1
 • Participació: 76.9%

Tot això amb una abstenció declarada d’un 10.8% i amb un 13.3% de ns/nc. En els càlculs anteriors aquests ns/nc estan comptats com abstenció (no manifesten encara què votaran) i evidentment tindran molta importància en el resultat final del referèndum.

Si teniu ganes de llegir una mica més us explico com vaig arribar a la gràfica anterior

… i de quatre taules fins a la gràfica anterior…

El divendres, sense massa temps, vaig preparar aquest quadre:

enquesta8AlDia20140602_v0.png

La idea és ben senzilla: el resultat d’un referèndum s’expressa en percentatges sobre la gent que vota i no en percentatges sobre el cens.

Agafant les dades de la pàgina anterior i descartant el 27.50% que no es posiciona (segons 8TV) es veu que el SÍ-SÍ guanyaria amb un 56.19% dels vots, el NO obtindria un 33.66% i el SÍ-NO (tercera via Duran-Navarro) un 5,31%. Aquestes dades no són prou fines, però, perquè tots els blancs, nuls, abstenció i ns/nc estaven barrejats dins el 27.50% que no es posicionava. Per calcular els percentatges del Sí-Sí s’ha d’agafar el percentatge de gent que votaria sí a la primera pregunta (un 48.1%) i multiplicar-ho pel percentatge que votaria sí a la segona (un 84.7%). Fent aquesta operació surt el 40.74% de vots al SÍ-SÍ (sobre el cens). L’operació equivalent cal fer-la amb el SÍ-NO (un 3,85%) i el SÍ ns/nc (un 3,51%) .

A partir d’algun intercanvi d’opinions a twitter vaig preparar un altre quadre on es comparava amb els resultats del referèndum del 1986 a Espanya per entrar a l’OTAN (no tant per comparar la importància dels temes si no per veure com es computen els resultats en un referèndum):

OTAN_vc_CONSULTA.png

Comptant en vot directe el SÍ a l’OTAN seria un 31.20%. En canvi el resultat va ser d’un 53.09% favorable i Espanya es va incorporar a l’OTAN. I d’on surt aquest 53,09%? Doncs de dividir els 9.054.509 vots afirmatius no entre 29.024.494 del cens (que dóna 31.20%) sinó entre els 17.054.603 de vots vàlids emesos (sí, no i blanc).

En aquesta segona taula vaig refinar una mica més els càlculs, eliminant el % de persones del grup “ns/nc” en la segona pregunta. Per això els percentatges pugen una mica fins al 59.05% del SÍ-SÍ, un 35,37% del NO i un 5,58% del SÍ-NO.

I veient que la cosa no s’acabava d’entendre va ser quan vaig fer un intent d’expressar-ho gràficament. Primer amb les dades de l’esquema anterior (encara mantenint els tres blocs Sí, No i “no es manifesten”):

IntencioDirecte_vs_resultat1_1.png

I finalment, quan escoltant la tertúlia (disponible en la pàgina web citada anteriorment) vaig veure que en Josep Cuní desglossava el 27.5% de “no es manifesten” en blancs, nuls, abstenció i ns/nc vaig recalcular els percentatges per obtenir la darrera gràfica:

IntencioDirecte_vs_resultat2.png

En la que el vot en blanc s’incorpora al total de vots vàlids i, per tant, fa baixar els percentatges de les respostes. Resumint, segons l’enquesta de GESOP per 8 al dia el resultat del referèndum seria (arrodonit a un decimal):

 • Vol que Catalunya esdevingui un estat independent (SÍ-SÍ): 54.5%
 • Vol que Catalunya esdevingui un estat però no independent (SÍ-NO): 5.2%
 • No vol que Catalunya esdevingui un estat (NO):32.6%
 • Vot en blanc: 7.8%
 • Nul: 1.1
 • Participació: 76.9%

Tot això amb una asbtenció declarada d’un 10.8% i amb un 13.3% de ns/nc. En els càlculs anteriors aquests ns/nc estan comptats com abstenció (no manifesten encara què votaran) i evidentment tenen molta importància en el resultat final.

Fent l’analogia, si Josep Cuní hagués donat la notícia del referèndum de l’OTAN (no sé com la va donar) hauria dit: Espanya entra a l’OTAN amb el vot favorable de 3 de cada 10 espanyols? O hauria dit Espanya entra a l’OTAN amb un 53.1% dels vots favorables en el referèndum? Per tant, un altre titular pel dijous podia ser: (segons l’enquesta) Catalunya seria independent amb quasi un 55% dels vots favorables…

Les enquestes són el que són i poden tenir molts errors per mostres mal agafades, mentides en les respostes dels enquestats… Però sí que serveixen per marcar tendències. I és important que tinguem recursos per ser capaços de llegir més enllà dels titulars i que puguem llegir críticament el que ens expliquen.

En aquest post  he intentat explicar una manera d’interpretar les enquestes sobre el referèndum que es celebrarà a Catalunya el proper 9 de novembre. Busqueu-ne d’altres i aneu-vos  fent la vostra opinió a partir de tot el que trobeu. No deixeu que us ho facin.

1 comentari

 • Preparem-nos per les enquestes sobre #9N2014 | @jordir

  11/02/2014 14:28

  […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2014/02/10/preparem-nos-per-les-enquestes-sobre-9n2014/ “Durant els 9 mesos que falten per la consulta del 9 de novembre veurem moltes enquestes per intentar estimar el resultat del referèndum. Com és ben conegut jugant amb els números es poden extreure conclusions ben diferents a partir d’unes mateixes dades i, per tant, és molt important que sapiguem interpretar-les. Aquí miro d’explicar una manera de llegir-les. […]“ […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús