volem 39 milions de resultats o volem UNA resposta?

Cada vegada més estem fent servir internet per cercar informacions de tot tipus. Si és sobre conceptes “enciclopèdics” tenim la potent wikipèdia per mirar de resoldre els nostres dubtes (si la fem servir bé, és clar)… però la wikipèdia no sap respondre, encara, preguntes del tipus “quin és el país més petit d’Europa?”

En aquests casos el recurs fàcil és Google (o Bing, o altres cercadors a internet que fem servir) i mirar de buscar la resposta accedint a la llista de pàgines que ells ens ofereixen. Si provem, per exemple, de preguntar a Google “which is the smallest country in europe?” (si feu click a l’enllaç s’obrirà una pàgina amb el resultat de la cerca) ens retornarà més o menys això:

google.png

Fixem-nos que el primer que  diu és “Aproximadament 39.200.000 resultats (0,20 segons)“. Però si el que volem saber és quin és el país més petit d’Europa no ens estimaríem més que la resposta fos “Un resultat: Ciutat del Vaticà” en comptes d’obtenir una llista amb trenta nou milions dos centes mil pàgines on buscar la resposta? (en només dues dècimes de segon, això sí).

Per aquests tipus de preguntes hi ha altres eines (encara en fase de desenvolupament, certament) que miren de donar-nos resposta. Un exemple és Wolfram Alpha (http://www.wolframalpha.com/ ). Si hi fem la mateixa pregunta “which is the smallest country in europe?” fixeu-vos que la resposta és ben diferent: Result: Vatican City

WolframAlpha.png

A més ens dóna l’oportunitat d’escollir en base a quina magnitud volem la resposta (superfície, població o PIB). Si no la coneixíeu teniu ja una nova eina per buscar informació a internet per quan cerqueu respostes a preguntes molt concretes… Wolfram Alpha va començar en l’àmbit de les matemàtiques (proveu, per exemple, a fer “2x+4y=4 ; 3x-y=2” per resoldre un sistema d’equacions, o “plot sin(x) cos(y)” per dibuixar una funció…) i s’ha anat extenent a altres àmbits de coneixement.

Per exemple si us fa gràcia veure l’origen de diferents llengües podeu provar la consulta: “catalan, spanish, french, gascon, english, greek“, o si us agrada més la zoologia podeu provar “sparrow, fly, human“… i si us voleu fer una idea de tot el que hi podeu trobar podeu visitar la seva pàgina d’exemples: http://www.wolframalpha.com/examples/

Tot això pot ser un exemple de cap a on podria anar la web si mai la web semàntica acaba reeixint… Sense oblidar que en molts casos el que voldrem és poder contrastar i llavors, òbviament, necessitarem consultar diverses fonts d’informació.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús