Increment participació europees 25 de maig?

La participació era una de les dades interessants a observar en les eleccions europees d’ahir 25 de maig. Veníem de molt avall (un 36.9% a Catalunya el 2.009 i un 44.9% a Espanya) i, per tant, a priori hauria de ser fàcil incrementar la participació.

Pels partits que estan a favor del dret a decidir a Catalunya era important aconseguir un increment en la participació en aquestes eleccions a casa nostra per tal de fer visible a l’estranger el procés que estem vivint, i es va fer una crida a anar a votar.

I va servir d’alguna cosa? Mirem-ho: la participació a Catalunya ha sigut un 47.6% i a Espanya un 45.8%. Aparentment, doncs, la crida al vot ha funcionat i a Catalunya la participació ha pujat 10.7 punts en relació al 2009 mentre que a Espanya aquest augment no ha arribat a un punt (0.9). 

Permeteu-me, però, dues observacions sobre aquestes dades:

  1. El 45.8% de participació a Espanya inclou la de Catalunya. I si les separem, què passa? Doncs que a Espanya la participació baixa lleugerament i es queda en un 45,5%. I si fem el mateix pel 2009 a Espanya sense Catalunya la participació fou d’un 46,3%. Per tant: a Catalunya puja 10.7 punts la participació (de 36,9% a 47,6%), però a Espanya sense Catalunya baixa quasi un punt (de 46.3% a 45,8%).
  2. COMPTE: no hem de confondre punts de variació amb percentatges de variació. A Catalunya passar d’un 36,9% a un 47,6% representa pujar 10,7 punts, però el percentatge d’increment és d’un 28.9% (que s’obté de calcular quin percentatge representa pujar 10,7 punts sobre 36,9. La mateixa operació ens diu a que a Espanya la participació baixa un 1,72%.

Hi posem una mica de color?

participacioESPCAT.png

Per tant em sembla que és evident que, malgrat la participació segueix molt baixa i no arriba ni a la meitat del cens, el comportament a Catalunya ha estat clarament diferent al d’Espanya sense Catalunya, pujant 10.7 punts a casa nostra (representant un increment de quasi un 30%) i baixant 0,8 punts a Espanya sense Catalunya (representant un decrement de quasi un 2%).

…i un altre tema seria l’anàlisi dels resultats en relació als partits partidaris i contraris del dret a decidir. Però a grosso modo aquesta seria la comparativa:

Blocs.png

En el bloc a favor del dret a decidir i a favor de la consulta hi compto ERC,CiU,ICV (més Podem/Podemos el 2014 ja que s’hi han manifestat a favor) i en el bloc contra el dret a decidir hi compto PSC, PP, UPyD (més Ciudadanos el 2014). A altres hi ha tots els que no han arribat a l’1% i el PACMA que malgrat ha tret un 1,27% no conec el seu posicionament en aquest tema.

… i encara un altre tema seria la victòria d’ERC/NEC/CatSí a Catalunya, però deixem-ho pels que hi entenen…

——-

Com em fa notar Jordi Solà a Twitter  les dades usades del 2009 són les definitives però les del 2014 són les provisionals (sense tenir en compte el vot a l’estranger). Quan es facin públiques les definitives ja ho actualitzaré. Gràcies Jordi 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús