Què ens diu enquesta El Periódico? Fins un 60% de SíSí

Avui (25/06/2014) El Periódico ha publicat els resultats del seu baròmetre i, entre altres coses, pregunta pel resultat en el referèndum del 9 de Novembre. Avui encara no estan disponibles totes les dades de l’enquesta (per exemple nuls i blancs es donen conjutament) però amb els números disponibles a l’hora d’escriure aquest petit post es pot fer una primera aproximació. De fet hi són tots tret de la separació nuls i blancs. Per fer la simulació, he agafat el mateix % de nuls que el mateix baròmetre del febrer.

Els resultats del baròmetre d’avui per la 1a pregunta del referèndum “Vol que Catalunya sigui un estat?” són les següents:

 • 50.9% Sí
 • 30,1% No
 • 5,6% No votaria/s'abstindria
 •  1 % Nul (*)
 •  3,15% en blanc (*)
 •  9,25% No ho sap / No ho contesta

I els resultats de la segona pregunta “Vol que aquest estat sigui independent?”  (pels que han contestat sí  a la primera) és:

 • 86,7% Sí
 • 7,4% No
 •  0,3 % Nul (*)
 •  1,4 % en blanc (*)
 •  4,1 % No ho sap / No ho contesta

Amb aquestes dades, el titular és que el SíSí obtindria un 46.8% dels vots (que surt de calcular el 86,7% del 50,9%). Fem, però, quatre números?

NumerosEnquestaEP_20140625.png

L’explicació de les notes (1) a (8) és la següent:

(1) Vots vàlids: suma de Sí/Sí (44,13%), Sí/No (3,77%), No (30,1%) i Blanc (3,15%)
(2) Nuls: el 1% de nuls a la primera pregunta més els Sí/blanc (0,71%) i Sí/Abstenció (0%) i Sí/Nul (0,15%)
(3) ns/nc: El 9,25% de la primera pregunta més el 2,09% de Sí/nsnc
(4) Abstenció: El 5,6% de la primera pregunta
(5) Sí/Sí: el 86,7% de Sí a la segona del 50,9% de la primera dóna un 44,13% de Sí/SÍ
(6) Sí/No: el 7,4% de No a la segona del 50,9% de la primera dóna un 3,77% de Sí/No
(7) No: El 5,6% de la primera pregunta
(8) Blancs: El 3,15% de la primera pregunta

La columna de la dreta correspondria al resultat del referèndum en % considerant com a 1a hipòtesi que els ns/nc van a abstenció. Tot seguit poso altres hipòtesis per tal que tothom es pugui fer una idea de la situació. Els 5 casos considerats són:

 • ns/nc a abstenció
 • ns/nc a blanc
 • ns/nc a No
 • ns/nc a SíNo
 • ns/nc a SíSí

El que destacaria abans de posar les gràfiques és que en tots els casos el SíSí és l’opció més votada i que tot i que en alguns casos no arribi al 50% es veu que el SíSí puja en relació al mateix baròmetre d’El Periódico del febrer.

ns/nc comptats com abstenció:

El SíSí guanya amb un 54,4% dels vots, el No n’obté un 37,1% i el SíNo un 4,6%

resultatReferendumNSNC_abstencio.png

 

ns/nc comptats com blancs

Si posem tots el ns/nc a blancs baixen tots els % i el SíSí obtindria un 47,7%, el No un 32,5%  i el SíNo un 4,1%.

resultatReferendumNSNC_Blanc.png

 

ns/nc comptats com No

El SíSí segueix guanyant el referèndum amb un 47,7% i en aquesta hipòtesi en que tot l’117% de ns/nc votés no aquest arribaria al 44%.

resultatReferendumNSNC_No.png

 

ns/nc comptats com SíNo

El SíSí segueix amb el 47,7%, el SíNo pujaria fins a un 16,3% i el No baixaria a un 32,6%

resultatReferendumNSNC_SiNo.png

 

ns/nc comptats com SíSí

En aquest cas el SíSí pujaria fins a un 60% dels vots, el No obtindria un 32,5% i el SíNo un 4,1%,

resultatReferendumNSNC_SiSi.png

Concloent

De l’enquesta de GESOP per El Periódico d’avui i en funció del que acabessin votant els ns/nc el SíSí guanyaria en tots els casos i es mouria en un interval d’entre un 48% i un 60%, el No quedaria segon en tots els casos i es mouria en un interval entre  un 32.5%, i 44,8% i el SíNo entre un 4,1% i un 16,3%. Els màxims corresponent a l’assignació de tots els ns/nc a l’opció corresponent. Òbviament això no passarà i el resultat estaria a l’interior d’aquests intervals.

I com sempre això és només una enquesta feta a una mostra de 800 persones i el que interessa més és veure les tendències. En relació a la mateix enquesta del febrer la intenció directa de vot pel Sí puja 1,3 punts (del 49,6% el febrer al 50,9% d’avui) i el No puja 0,5 punts (del 29,6% el febrer al 30,1% d’avui).  I no oblidem altres enquestes fetes a mostres més grans com el cas del 1er Baròmetre del CEO d’aquest 2014 on el SíSí superava clarament el 50% ens els 5 casos plantejats.

De totes maneres, el 9 de novembre votarem i serà la millor manera de saber quanta gent vol la independència de Catalunya.

--
(*) Les dades d’El Periódico eren que en la 1a pregunta un 13.3% votaria “altres opcions” incloent blanc, nul i ns/nc. També donaven el % de Sí, NO, blanc+nul i ns/nc per la primera pregunta sobre els vots emesos (un cop treta l’abstenció). Agafant com % de nul els mateixos que el baròmetre del febrer s’han pogut estimar uns % de nuls i blancs. Quan es publiquin els detalls es podran afinar els càlculs.

 

2 comentaris

 • jbm

  28/06/2014 1:52

  En qualsevol cas queda clar que la pregunta de triple resposta dificulta enormement que el Sí a la independència guanyi. Si només es pogués votar si o no els indecisos tombarien uns cap a una banda i altres cap a l’altra banda, amb la qual cosa sempre serien més del 50 per cent.

 • Jordi Regincós Isern

  28/06/2014 17:53

  Hola jbm. Òbviament el SíNo treu vots al SíSí i al No i una pregunta amb resposta binària com la d’Escòcia seria molt més clara (tot i que els escocesos la que volien era com la que tenim ara nosaltres i el govern de la Gran Bretanya els va forçar a una Sí/No). Per mi la pregunta que tenim buscava més ser recolzada per tants partits com fos possible (El SíNo el podien “comprar” UDC, ICV el PSC) i per això té el recolzament que té i votarem el #9N2014 malgrat que té, com dius, l’efecte secundari de complicar la interpretació del resultat. Caldrà treballar més pel SíSí.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús