Què ens diu el BOP del CEO octubre 2014? Fins un 64.1% de SíSí

Avui s’ha publicat la segona onada del Barómetre de l’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (BOP del CEO). Els resultats de les enquestes es poden ensenyar de moltes maneres i, sense dir cap mentida, generar estats d’opinió a vegades oposats. Un exemple clar en són les enquestes sobre la doble pregunta del 9N (que de fet més que doble pregunta l’hem de veure com una pregunta amb tres respostes SíSí, SíNo i No). Aquest escrit continua una sèrie de posts on mostro cinc possibles interpretacions (extremes) de les respostes a la pregunta del 9N jugant amb els “no sap/no contesta” (aquí la del BOP del CEO d’abril). Òbviament no crec que els resultats siguin cap d’aquests i el que intento és ajudar a tenir una visió crítica del que ens ensenyen (titular inclòs).

Al final de l’escrit hi teniu un petit bonus sobre els resultats del referèndum OTAN 1986 (tot ajuda).

Què ens diu el BOP del CEO sobre pregunta 9N?

La pregunta 31a del BOP diu:

“31a. Vostè què votaria en aquesta pregunta: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?”

i les respostes són:

 • 64.2% Sí
 • 19.7% No
 • 8,2% No votaria/s'abstindria
 •  0,1% Nul
 •  1,0% en blanc
 •  0% No podrà votar
 •  7% No ho sap
 •  1,2% No contesta

I la pregunta 31b és:

“31b. Vostè què votaria en aquesta pregunta:  “Vol que aquest Estat sigui independent?”

amb respostes:

 • 76,9% Sí
 • 19,6% No
 • 2,8% No votaria/s'abstindria
 •  0,0% Nul
 •  0,0% en blanc
 •  0,0% No podrà votar
 •  2,3% No ho sap
 •  0,5% No contesta

I a partir d’aquí podem fer alguns números per ajudar a interpretar el resultat. Fem-los? Comencem endreçant-los una mica i, sobre tot, no oblidem que en un referèndum el resultat es calcula només a partir dels vots emesos. Fixeu-vos que en aquesta taula queda clar que el 49.37% de SíSí que surt als mitjans és sobre el cens i no sobre els vots: error.

NumerosBOPReferendum

L’explicació de les observacions (1) a (8) és la següent:

(1) Vots vàlids: suma de Sí/Sí (49,37%), Sí/No (12,58%), No (19,7%) i Blanc (1%)
(2) Nuls: el 0,1% de nuls a la primera pregunta més els Sí/blanc (0%) i Sí/Abstenció (0,39%) i Sí/Nul (0%)
(3) ns/nc: El 8,2% de la primera pregunta més el 1,8% de Sí/nsnc
(4) Abstenció: El 6,9% de la primera pregunta
(5) Sí/Sí: el 76,9% de Sí a la segona del 64,2% de la primera dóna un 49,37% de Sí/SÍ
(6) Sí/No: el 19,6% de No a la segona del 64,2% de la primera dóna un 12,58% de Sí/No
(7) No: El 6,9% de la primera pregunta
(8) Blancs: El 1% de la primera pregunta

Per calcular quin seria el resultat real del referèndum tenim el problema dels ns/nc que poden fer variar significativament el resultat. Com que no ho sabem poso a continuació 5 casos extrems, i el resultat estaria “pel  mig” d’ells (val a dir que segons les dades de l’enquesta apareixen més ns/nc en votants de partits contraris al dret a decidir i, que per tant, podem suposar que la majoria d’aquestns ns/nc ara per ara no aniran al SíSí).

Els 5 casos considerats serien:

 • ns/nc a abstenció
 • ns/nc a blanc
 • ns/nc a No
 • ns/nc a SíNo
 • ns/nc a SíSí

El que destacaria abans de posar les gràfiques és que en tots els casos el SíSí passa clarament del 50% i es mou en una forquilla entre el 53.3% i el 64.8%. (Fent click a la gràfica la veureu ampliada)

ns/nc a abstenció:

El SíSí obtindria un 59,7%, el No un 23.8% i el SíNo un 15.22%:

resultatReferendumNSNC_abstencio

ns/nc a blanc

En aquest cas tots els percentatges baixes (hi ha més vots vàlids) i quedaria un 53.3% el SíSí, un 21,3% el No i un 13.6% el SíNo

resultatReferendumNSNC_blanc

ns/nc a No

Agafant el 10% de nsnc i posant-los tot als No el resultat seria que el SíSí guanyaria amb un 53,29% dels vots, el No n’obtindria un 32,1% i el SíNo un 13,6% (aquesta seria la diferència més petita entre el SíSí i el No i seria de més de 20 punts).

resultatReferendumNSNC_No

ns/nc a SíNo

Agafant tots els ns/nc i posant-los al SíNo el resultat seria que el SíSí guanyaria amb un 53.3% dels vots, el SíNo passaria al davant del No amb un 24,4% i el No quedaria en darrera posició amb un 21.3%. Seria el cas amb la diferència més petita entre el SíSí i el SíNo (29 punts).

resultatReferendumNSNC_SiNo

 

ns/nc a SíSí

I en l’última hipòtesi agafem tots els ns/nc i els posem al SíSí i aquest guanya clarament amb un 64.1%, seguit del No amb un 21.3 i del SíSí amb un 13.6%

resultatReferendumNSNC_SiSi

Conclusions

Si mirem els valors absoluts dels vots (i no percentatge) veurem que el nombre de persones que votaria SíSí ha augmentat lleugerament (943 dels 2000 enquestats l’abril a 987 dels 2000 enquestats a l’octubre), els que votarien No a la primera ha pujat lleugerament (de 386 a l’abril a 394 a l’octubre) i els del SíNo han passat de 171 a 252).

El SíSí segueix guanyant clarament en els cinc casos plantejats. A més, el nombre de votants del SíSí augmenta lleugerament en relació a l’abril del 2014 i tot i que el resultat en percentatges baixa una mica (3 punts) en relació a l’abril és degut a que la majoria de gent que ara s’ha pronunciat i que no ho havia fet l’abril (7 punts més) ho han fet pel SíNo

La diferència més petita entre el SíSí i el No és de 20 punts (que correspon al cas de tots els ns/nc comptats com No) i la més gran és de més de 40 punts (que correspon al cas de tots els ns/nc comptats com SíSí)… Dos casos, com ja he dit abans, extrems i que no passaran.

I per context, tot seguit teniu els resultats del Referèndum de l’OTAN on Espanya va renunciar a la sobirania del seu exèrcit amb una diferència de … menys de 8 punts entre el sí i el no.

Bonus: referèndum OTAN 1986

Un dels principals arguments dels contraris a la independència (i també dels contraris a deixar votar) és que una cosa així s’hauria de decidir per una àmplia majoria de catalans. Jo els preguntaria:quan Espanya va cedir una part molt important de la sobirania del seu exèrcit (peça nuclear de l’estat per molts)… amb quin suport dels ciutadans es va fer? Quanta gent va votar a favor de cedir aquesta sobirania a l’OTAN? Si es consulten les fonts de l’època la resposta és clara: en el referèndum de l’OTAN el Sí va guanyar clarament amb un 53,09%  dels vots.

Fem quatre números?

És veritat que el sí va treure un 53,09% dels vots. Però un 53,09% de què? Del cens? No. Dels vots emesos. Al referèndum de l’OTAN hi va participar un 59.4% del cens i, per tant, Espanya va cedir la sobirania del seu exèrcit amb el suport de només un 31.2% de la població amb dret a vot.

El 1986 Espanya va cedir la sobirania del seu exèrcit amb el suport de menys d’un terç dels ciutadans  i amb menys de 8 punts de diferència (sobre cens) entre el sí i el no.

OTAN

Resultats referèndum OTAN a Espanya 1986

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús