Divideix i venç? Sí. Dividim-nos i guanyem

bubblesort

representacio algoritme ordenació bubblesort   [2]

Divideix i venç està fixat a l’imaginari col·lectiu com una estratègia per vèncer un enemic debilitant-lo tot provocant baralles internes. Però els informàtics sabem que el divideix i venç és una estratègia molt útil per resoldre de manera eficient certs problemes. Un exemple clàssic és el de l’ordenació de grans grups de dades: és molt més eficient fer grups molt petits d’aquestes dades, ordenar cada un d’aquests grups i llavors anar-los fusionant fins aconseguir tenir ordenat tot el grup [1].

Quan sento parlar del divideix i venç per descriure l’estat actual del procés cap a la independència de Catalunya jo, optimista, ho giro i ho agafo en el sentit informàtic: aquí no es tracta d’ordenar milions de dades sinó d’arribar a milions de votants. I veig molt més eficient dividir aquests milions de votants en grups més petits als que sigui més fàcil arribar amb plantejaments de nou país lleugerament (o molt) diferents per tal que sigui més fàcil aconseguir la seva confiança amb forma de vot. I un cop aconseguits tots els vots favorables a fer de Catalunya un nou país caldrà simplement fusionar-los al Parlament per aconseguir l’objectiu buscat: la independència.

El divideix i venç necessita un objectiu comú que guiï la fusió dels resultats parcials (ordenació en l’exemple informàtic, independència en el cas del procés que estem vivint)… I en això també sóc optimista. Un cop superat ja el debat sobre les llistes ara toca ja centrar-se en acabar de decidir com fusionar els vots aconseguits. És a dir, centrar-se en el pacte del que faran tots els diputats independentistes al nou parlament. Aquí és on serà important la unió.

Sí: dividim-nos. Per què no? Recollim els fruits i al final ens tornem a unir.

Endavant, que fa baixada.

[1] Si voleu ampliar la informació, un esquema d’ordenació simple per ordenar n dades fa n*n operacions. Amb un esquema de divideix i venç això es redueix a n*log(n). Pels que no recordeu matemàtiques, això vol dir passar de 1.000.000 d’operacions per ordenar 1.000 valors a unes 10.000 (a grosso modo), o passar d’un bilió d’operacions a uns 20 milions per ordenar-ne un milió (50.000 vegades més ràpid). Més informació? http://en.wikipedia.org/wiki/Merge_sort

[2] representació gràfica ordenació de la bombolla (n*n operacions). Imatge extreta de: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bubblesort-edited-color.svg (domini públic)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús