recuperem enquestes 20D per poder dubtar de les properes?

Les enquestes per fer estimacions de vot es van convertint, elecció rere elecció, més en una eina de inicidir en els resultats que no pas en una eina d’informació. Un exemple el tenim en l’enquesta que el Periódico anava publicant a Andorra durant la darrera setmana de campanya (un exemple clar de l’ús no objectiu d’aquesta enquesta és que posava dins “altres” partits amb intenció de vots i d’escons superior a altre partits que sortien a l’enquesta).

Una enquesta, a més, que gosava fer una estimació de resultats en diputats a partir d’una mostra clarament insuficient com explicava en aquest post de la setmana passada (“Llegim bé les enquestes? Que no ens enganyin“). I ara que ja hem votat, com s’ha comportat aquesta enquesta? Mirem-ho. En aquesta taula hi teniu el resum d’estimació de l’enquesta tal i com estava publicada el diumenge 19 de desembre i els resultats reals:

comparacio1

(els percentatges reals no corresponen exactament amb els resultats publicats pel Ministeri d’Interior perquè en aquesta taula estan calculats tal i com diu que es feia en l’enquesta, incorporant en “Altres” els blancs i nuls. En els resultats oficials els vots nuls no es tenen en compte a l’hora de calcular els percentages i d’aquí surten les petites diferències)

Segons diu la notícia que acompanya a l’enquesta l’error esperar a partir de la mostra feta servir era d’un 3.2% per un nivell de confiança d’un 95.5%. El que no diu la notícia, potser perquè no cal, però que no podem obviar és que això és aplicable només al percentatge de vots en el total d’Espanya, però és fals per l’estimació de diputats que s’ha de fer província a província (per això caldria una mostra pràcticament igual a cada una de les 50 províncies…). I si comparem el que s’havia estimat amb el que va passar queda ben clara la fiabilitat d’aquest tipus d’enquestes:

comparacio2

Per no complir-se, ni es compleix l’error previst en el % de vots obtinguts en el total d’Espanya: C’s es passa 2 punts del 3.2 previst i obté 5.2 punts més dels previstos i Podemos, amb 7.7 punts menys dels previstos es passa de 5.5 (que és molt). Per què? Doncs perquè l’error previst té sentit per una mostra aleatòria amb p=q=0.5 i ni una cosa ni l’altra es poden garantir en una enquesta així. I no es pot garantir perquè entre moltes altres coses el comportament electoral no és uniforme (en aquest cas segur que estava infravalorada la “perifèria” -que diuen alguns- on les diferents aliances de Podemos han tret molts bons resultats -guanyant fins i tot a Catalunya – o també perquè la gent quan se la pregunta per política no acostuma a ser del tot sincera.

I si mirem l’estimació de diputats la cosa ja és espectacular: l’error comès en l’estimació del nombre de diputats del PSOE és d’un 17.5% en la part de la forquilla més propera (i un 18.4% en l’altra)! I tret de l’apartat “altres” en tots els partits la diferència és propera al 10% a més.

Resumint: com que en certs mitjans les enquestes passen de voler predir què passarà a voler influir en el que passarà cal que ho anem recordant per les següents eleccions… i que per molts anys en tinguem.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús