Eleccions claustre UdG 2016, una reflexió

La setmana passada a la Universitat de Girona vam tenir eleccions al Claustre Universitari (“el màxim òrgan de govern representatiu de la comunitat universitària” segons diuen els estatuts de la nostra universitat). El Claustre Universitari està format per representants de 4 col·lectius escollits per i entre els seus membres amb les següents proporcions (definides pels estatuts):

  • 51%: Professors doctors amb vinculació permanent
  • 14%: Personal acadèmic que no pertanyi al col·lectiu de doctors amb vinculació permanent.
  • 23%: Estudiants
  • 12%: Personal d’Administració i Serveis.

i aquests quatre col·lectius votem per circumscripcions: el Personal acadèmic votem a les circumscripcions del nostre Departament i la de la Facultat o Escola on fem docència, els estudiants de grau i màster a la Facultat o Escola on estan matriculats  i el PAS i els estudiants de Doctorat tenen circumscripció única a tota la universitat.

Les eleccions no es van fer presencialment en urnes físiques sinó que es van fer per votació electrònica, amb l’urna virtual oberta del 18 de maig a les 10 hores al 19 de maig a les 12 hores. És a dir, que les persones cridades a votar ho podíem fer durant 26 hores i des de qualsevol dispositiu amb accés a internet (un cop connectat al campus virtual de la universitat, l’urna la teníem a un click)… I quina participació hi va haver per escollir els nostres representants  al “màxim òrgan de govern representatiu de la comunitat universitària”? Doncs un 7,4% (set coma quatre per cent).

participacioTotal2016

(taula feta a partir de les dades dispobibles en aquest enllaç.)

Si mireu la taula anterior veureu que el col·lectiu amb la participació més alta és el PAS funcionari (un 49.1%), seguit del professorat doctor (un 43.6%), el PAS laboral (26.9%), estudiants de doctorat (6%) i estudiants de grau i màster (3.2%). Cap d’ells supera el 50%!  I si mirem aquests percentatges desglossats per circumscripcions veurem que, a més de la molt baixa participació, aquesta és molt desigual per circumscripcions i col·lectius (en alguns no hi ha ni candidats):

participacioDepartaments2016B

Als departaments, pel col·lectiu de professors doctors permanents  hi trobem una participació de fins el 100% al Departament de Medicina al 18% al Departament de Didàctiques Específiques. I si mirem els professors no permanents o no doctors la participació màxima és el 47.1% del Departament d’Informàtica, Matemàtica Aplicada i Estadística i la mínima un curiós 0% al Departament de Psicologia (els candidats no es van votar ni ells mateixos). 

participacioEscolesFacultats2016

i a les Facultats i Escoles, mirant el col·lectiu d’estudiants de grau i màster veiem que el lloc on més han votat és a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials (amb un 8.15% de participació) i on menys han votat ha estat als dos centres amb més estudiants: la Facultat d’Educació i Psicologia i a l’Escola Politècnica Superior on la participació ha voltat l’1%.

I la reflexió: El Claustre Universitari, “màxim òrgan de govern representatiu de la comunitat universitària”, no es deu pas percebre com molt i molt representatiu si en les eleccions per escollir aquests representats ens trobem que d’un total de 13.500 persones només en voten 1.000 (aproximadament un 7.5%). I a això afegiu-hi que en cap dels 4 col·lectius citats al principi d’aquest escrit s’ha superat el 50% de participació i que fins i tot hi ha hagut circumscripcions sense candidats (els – a les taules anteriors) on ni tan sols s’ha pogut votar. Sé que és molt complicat (he estat una temporada al govern de la universitat i ho conec) però si no aconseguim incrementar la participació en les eleccions aquests òrgans representatius van perdent mica a mica el seu sentit… i és una llàstima. I la participació només pujarà si la gent té la sensació que són òrgans útils.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús