Una Nació?

Anton Marco | Luxemburg 
   

Una nació pot referir-se a una comunitat de persones que comparteixen un llenguatge comú, la cultura, ètnia, ascendència o la història. En aquesta definició, una nació no té fronteres físiques. No obstant això, també pot referir-se a persones que comparteixen un territori comú i el govern (per exemple, els habitants d’un Estat sobirà), independentment de la seva composició ètnica. En les relacions internacionals, la nació pot referir-se a un país o Estat sobirà. La paraula nació es pot aplicar més específicament a persones com els indis nord-americans, com la nació Cherokee, que prefereixen aquest terme al de tribu, terme força controvertit.

Segons altres: “una nació no és una comunitat racial o tribal, sinó una comunitat històricament constituïda”, “una nació no és un conglomerat casual o efímer, sinó una comunitat estable de persones”, “una llengua comuna és un dels trets característics d’una nació”, “una nació només es forma com a resultat de la relació prolongada i sistemàtica, com a resultat de persones que viuen juntes, generació rere generació”, “un territori comú és un dels trets característics d’una nació”, “una vida econòmica comuna, la cohesió econòmica és un dels trets característics d’una nació”, com és el cas del Gran Ducat de Luxemburg. Una manera de fer, que es manifesta en una cultura comuna, és també una de les característiques d’una nació.

Un altre punt de vista, l’expressat per Otto Bauer, autor de La social-democràcia i la qüestió de les nacionalitats (1907), diu que “Una nació és un conjunt de persones unides en una comunitat caracteritzada per un destí comú”. I jo hi voldria afegir que aquest conjunt de persones està conformat per les persones anònimes, també anomenades ciutadans, com per les altres més rellevants i amb noms i cognoms més propis. Ningú no es pot sostreure al conjunt, tots hi porten la seva responsabilitat, tots.

Com es pot veure, no hi ha massa certituds en això de definir què és una nació. O potser n’hi ha precisament massa. O més ben dit, potser sí que n’hi a una de certa i irrefutable: una nació és aquella comunitat de persones on algú hi decideix el com s’ha de gastar, el que s’ha de pagar; algú decideix a qui s’ha de pagar i, finalment, algú ho ha de pagar. L’algú pot ser un consell executiu, o d’administració, com el de Endesa, el de Bankia, o el del McDonalds, o el Florentino o el Berlusconi o qualsevol altre que en tingui l’oportunitat o els mitjans. N’hi ha que en saben més que altres i n’hi ha que en saben un Rato. Però el qui ho ha de pagar, per anònim que sigui, tant si en sap prou com no, no se’n pot sostreure, ho ha de pagar. Tard o d’hora, però ho ha de pagar. I, creieu-me, ho acaba pagant. Això és una nació.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús