Passeig per Luxemburg I. Institucions, organismes i agències europees.

Carla Fillol Sendra

M’agradaria portar-vos de passeig per Luxemburg. Aquest article és el primer d’una sèrie de passeigs pel país, per la seva capital i la seva regió. En aquest article parlarem breument de les institucions i oganismes europeus a Luxemburg, un dels majors motors de l’economia luxemburguesa, conjuntament amb el sector bancari i financer i l’agricultura, sense oblidar el paper cada vegada més important que cobren les ciències i la recerca.

Sense entrar en massa detall, cal mencionar que la Unió Europea és un projecte únic en evolució constant. El seu objectiu primer és fomentar la pau i la prosperitat en els seus Estats membres. Les seves institucions són per la mateixa raó també úniques. Les quatre institucions principals són:

El Consell de la Unió Europea, principal institució de decisió de la Unió Europea que adopta formalment les lleis i les polítiques de la UE.

El Parlament Europeu comparteix amb el Consell el poder legislatiu i el control del pressupost de la Unió Europea.

La Comissió Europea és l’administració pública de la Unió Europea. Té com a missió proposar noves polítiques i normatives europees i vetllar per la correcta aplicació en els Estats membres de les polítiques i les normatives ja existents.

El Tribunal de Justícia està compost per jutges de cada Estat membre. Té el poder d’aclarir qualsevol dubte sobre el significat d’una normativa europea o sobre la manera d’aplicar-la. Els jutges són independents dels seus Estats membres d’origen i defensen exclusivament els interessos comuns de la Unió Europea.

Les altres institucions, organismes i agències tenen funcions més específiques i especialitzades. En el futur podrem dedicar-hi un article i aprofundir en la seva descripció.

Les institucions europees estan repartides entre Brussel·les, Estrasburg i Luxemburg. Les seves agències es troben pertot arreu a Europa, com per example la OAMI (Oficina de Marques Comunitàries) en Alacant o l’Agència Europea del Medi Ambient en Copenhague. Si fem un passeig per Luxemburg, hi trobarem, principalment a la zona del Kirchberg:

  • La Comissió Europea (alguns serveis)
  • El Tribunal de Justícia de la Unió Europea
  • El Tribunal de Comptes de la Unió Europea
  • El Secretariat General del Parlament europeu
  • El Centre de Traducció dels òrgans de la Unió Europea
  • El Banc Europeu d’Inversions i el Fons Europeu d’Inversions
  • L’Eurostat
  • L’Oficina de Publicacions Europea

Aquestes institucions o òrgans europeus es troben de vegades en edificis emblemàtics. D’aquests edificis, n’hi ha un parell que em fascinen per la seva capacitat camaleònica: les dites torres bessones de Luxemburg (o les torres de la traducció del Tribunal de Justícia Europeu). Hi ha dies que les trobe horribles, amb el seu color daurat fort i les seves finestres que a mi de lluny em semblen estretes i em fan pensar en un rusc, i altres dies quan, amb l’ajuda d’una llum diferent, es presenten al meu davant com una obra d’art. Les veig cada dia quan arribo i quan surto de la feina, les he fotografiades mil vegades i des de punts de vista molt diferents. I ara comparteixo algunes d’aquestes fotos amb vosaltres.

Fins el proper passeig per Luxemburg!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús