Buguenvíl·lees

Anton Marco | Cambrils

Avui, deu d’agost, aprofitant el quart creixent de la novena lluna, he plantat les buguenvíl·lees. La terra de tres classes ficada en dos clots de tres pams de fons i dos d’ample són els llits que els he preparat vora la paret més arrecerada i assolellada.

Durant tota la setmana m’ha costat trobar-les del color que les volia. El blau lila i quasi turquí és el color més corrent que la gent vol en aquesta contrada. Jo no les volia del morat blavós, que ja hi tinc les campanetes malvàcies i el gran mar, a prop i blau. Ni tampoc blanques, que em farien l’esmorteït to dels cementiris. Les vull grogues, he dit a l’empleat del garden que, malgrat malhumorat, qui sap si per haver de treballar el dissabte a la tarda, me les ha triat ben florides i maques. Un cop plantades, l’inevitable lleuger temor d’haver encertat la idònia tonalitat m’ha envaït. Ja m’ho va dir el jardiner que de grogues no en tenien, són taronges, va dir, no del groc de la cera o el safrà.

Tinc les parets de la caseta del color del sauló fort, d’un intens àlber daurat que li dóna un aspecte italianitzant quan es combina amb els pilars de les cantonades que són del color de l’argila rogenca que no arriba a la gamma del roig anglès. Ara hi veig que les buguenvíl·lees són d’una flor d’intens carbassa i d’una fulla d’un dissimulat tènue verd. I, vistes amb el conjunt de la casa que han d’acompanyar, prenen com una retirada rosada fent més joc amb les groguenques vetes argiloses dels apilats maons que amb el viu groc de la paret plana. Quan se m’enramin en cavorques de perennal ramatge fins dalt la teulada de la casa, vivaces com són, faran goig i contrast als mil llòbrecs vegetals verds que me l’envolten.

Etiquetes ,

1 comentari

  • jrrof

    07/08/2013 19:10

    Em fet un mocador, doncs avui 7 d’agost n’he fotografiat de liloses !precioses!
    Dubto que les haveu plantat el 10/08/13, doncs som just a set, prometo seguir fidelment el vostre blog abraçades Josep

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús