Similituds

Anton Marco | Luxemburg

Avui a Luxemburg el dia s’ha llevat gris. Poc importa, aquí no s’hi ha de lliurar cap batalla. És el primer que es mira un bon general, el temps i els bons auguris. La batalla és en un altre front, en el llarg front d’Alcanar a la Jonquera. La via que ara pren el nom de Catalana ha gaudit d’altres noms al llarg de la història: Via Hercúlia, Via Augusta, Camí d’Anníbal… Annibal va recórrer aquesta via passant per Dertosa, Tarraco, Aquis Vocontis (Caldes de Malavella), Gerunda… amb 40.000 homes disposats a afrontar les exigències de Roma respecte dels deu pagaments anuals de 6,6 tones de plata -la qual cosa els produïa un desequilibri fiscal d’un total de 2.200 talents-. En haver vençut a Cannas, un dels més grans esdeveniments de tàctica militar i la més gran derrota en tota la història de Roma, Anníbal va adreçar al seu lloctinent, que volia fer via cap a la capital, aquestes paraules:

—Els déus no vessen tots els seus dons sobre un sol home.

A les quals el valerós general Mahabral va respondre:

—Saps vèncer, però ignores com s’aprofita la victòria.

Des de Luxemburg s’hi veuen massa similituds. Tanmateix ad oraculum interrogo quibus precibus suppliciisque … deos possent placare.

 

Etiquetes ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús