Tres dies amb la Mar Coll

Màxim Serranos Soler | Luxemburg

 
Demano perdó als lectors del blog per repetir tema, però no ho he pogut evitar. D’una banda, jo també en volia parlar i, de l’altra, aquest cap de setmana es pot comprar la seva darrera pel·lícula a través d’aquest diari que ens paga uns sous astronòmics (sort que no ho sap l’ABC) i que, per tant, es mereix que tant l’Anton com jo en fem publicitat poc subliminar.

Tots a Luxemburg estem encara sota els efectes de la bona onda expansiva generada per la visita de la directora de cinema Mar Coll, de dimarts a dijous de la setmana passada. El dimarts va oferir una conferència al Centre Català sobre com veu el món del cinema avui dia. Va començar afirmant, amb rotunditat, que el cinema està en crisi. De fet, no és una crisi sinó dues: la crisi econòmica general, que ha empobrit la població i ha retallat els ajuts a la cultura, i la crisi particular del sector, motivada per la revolució tecnològica, que ha provocat que els potencials espectadors acabin descarregant pel·lícules il·legalment a casa. Tanmateix, aquesta jove directora és optimista: segons ella, la mateixa revolució tecnològica és la que ha fet que rodar una pel·lícula sigui avui més barat que mai. I encara més: gràcies a aquesta revolució, tothom passa més hores que mai amarant-se d’audiovisual. Això vol dir: més cultura audiovisual avui i en el futur, i en conseqüència, més espectadors i creadors possibles. Confia en un canvi de model que porti a un equilibri fins al punt que els que miren pelis a casa acabin trobant més interessant fer-ho legalment.

També va donar un parell de pinzellades sobre la indústria i els aspectes tècnics i econòmics. Hi va afegir algunes anècdotes (com a lingüista que sóc, em va encantar la del «policia lingüístic» que li van imposar) i va esmentar alguns títols recents que, segons ella, són exemples de com anirà el futur. Com a conclusió, cito una frase de la Mar que em va recordar la de l’escriptora Toni Morrison: «faig allò que m’agradaria veure».

L’endemà vam celebrar que treballi amb aquest principi: vam veure Tots volem el millor per a ella i hi va haver unanimitat. Tothom amb qui vaig parlar a la sortida del cinema (més ple que algunes vegades a Barcelona, segons paraules textuals de la directora) em va dir que li havia encantat. Buscant els comentaris menys apreciatius, en vaig recollir un sobre la música: que sovint no quadrava amb les escenes. Cal dir, però, que la mateixa crítica hi acabava trobant una raó: «així et sents tan desorientat com la Geni». Una sola persona va opinar que el final era millorable. Potser és que no volia que s’acabés. No ho sé.

Mar Coll al Tramway's

Tots dos actes van acabar de manera similar: dimarts, sopant en un restaurant portuguès (una tradició a Luxemburg) i dimecres, al Café des Tramways (una altra tradició). Vam estar xerrant alguns noctàmbuls amb la Mar i en Martín, el seu company (també del món del cinema, per cert). Més que xerrar, vam estar gaudint de la companyia i la conversa de dues persones encantadores. No m’estendré en elogis sinó que manllevaré el resum d’una amiga meva que parla una mica de LAPAO però normalment s’expressa en una altra llengua de la mateixa regió: «Ojalá se hubiera quedado a vivir aquí y fuera nuestra amiga para siempre». Només em fa por que, entre tots, l’haguem atabalada: en el nostre desig per explicar-li històries «de pel·lícula», vam esgotar el repertori d’històries curioses que tenim per aquí. Hi va haver de tot, d’anècdotes familiars a llegendes urbanes luxemburgueses. Esperem que no ens ho tingui en compte i, malgrat no s’estableixi aquí (per cert, Luxemburg també és un paradís per al cinema: ofereix ajudes generoses i estudis amb les darreres tecnologies), ens torni a visitar quan es presenti l’ocasió.

Parlant d’ocasions: en vaig desaprofitar un parell de comentar amb la Mar i el Martín el que va dir sobre Luxemburg Joan Marimon, director de cinema i professor d’ells dos a l’ESCAC. Després d’una passejada, va comentar que la trobava una ciutat molt cinematogràfica.

Etiquetes ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús