Festa Major del Paradís

Anton Marco | Luxemburg 

 

Centenars de paraigües multicolors penjats regularment en tot el llarg del carrer que dóna de cara a la Vallé dela Petrusse pel punt en què es pot veure la més gran senyera del Gran Ducat acompanyen el reguitzell de tricolors luxemburgueses ornant de coloriu la festa gran de l’any.

Era costum decimonònic de celebrar la diada nacional el mateix dia de l’aniversari del sobirà del país. En temps de Guillaume III era el 19 febrer. Però per qüestions de dol, degut a la proximitat amb la data de la mort del germà gran i hereu de la corona, es va mudar el costum, de manera que el 1850 el “Kinneksdag” (dia del rei) es va canviar pel 17 de juny, l’aniversari de Sofia Frederica Matilde de Wurtemberg, princesa d’Orange i reina consort dels Països Baixos. Ja en el segle XX, sota el regnat de la Gran Duquessa Carlota (1919-1964) i mentre els britànics festejaven l’Empire Day per la data de naixament i en honor de la reina Victòria, la celebració va tornar a passar a l’hivern sent el Groussherzoginsgebuertsdag (aniversari de la Gran Duquessa) un important dia festiu i patriòtic que se celebrava el 23 de gener fins el 1961, data en què, eclècticament i assenyada,  es va decidir de mantenir el dia però no el mes i celebrar la festa el 23 de juny per aprofitar el clima estiuenc. Tant l’anterior Gran Duc Joan com l’actual Gran Duc Enric han mantingut el 23 de juny com data de celebració.

Enguany el govern tripartit del Gran Ducat ha modificat el programa d’actes institucionals. Eclècticament i assenyada en lloc de començar el dia amb el tradicional Te Deum a la Catedral de Notre Dame, que s’ha passat al final de la tarda, hi haurà una celebració laica al Grand Théâtre, recepció que marcarà el començament de les celebracions oficials vint-i-quatre hores després d’haver entrat de ple dret en ple estiu.

Etiquetes ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús