No pensar

El pensament crea la realitat. Ho va dir Hegel i qualsevol que tingui dos dits de front. Segons el codi penal, el pensament no delinqueix, però no hi ha cap atracament, violació, assassinat o matança que no vagin precedits d’un mal pensament. És la ment pèrfida la que provoca qualsevol acte immoral. Tan sols la religió cristiana converteix un mal pensament en pecat mortal capaç de condemnar-te al foc etern, sempre que refereixi al sexe, precisament l’únic pensament que és plaent i que sol gaudir un mateix, sense fer cap mal a ningú. La majoria dels errors que s’han comès al llarg de la vida es deuen a no haver-se parat tan sols cinc minuts a pensar en les conseqüències de fer o dir el que un està pensant. Un bon dia li vaig preguntar a la pintora surrealista Maruja Mallo si creia en Déu. Em va respondre: “Fill meu, amb les presses d’avui en dia és que no queda temps per a res”. Efectivament, alguns polítics sembla que viuen sota una pressió que els impedeix meditar cinc minuts abans de fotre mà a la caixa. Amb cinc minuts de meditació n’hi hauria hagut prou per evitar la major part dels casos de corrupció, els escàndols financers, els desfalcs i altres rapinyes. La cultura política consisteix a mentir i desmentir, en fingir i en que et llevin la careta. Es tracta d’un teixit de malapteses fet per una llançadora de paraules, que va i ve moguda per la pressa sense donar temps a pensar en els danys col·laterals. Quins temps aquells en què Sòcrates a l’àgora, després de donar una profunda lliçó, va exclamar: “Només sé que no sé res”. I veient que els seus deixebles se’n reien per sota el nas, va afegir: “Però vosaltres tampoc”. I va seguir en silenci. Però avui els polítics no paren de parlar i parlar fins a trepitjar-se la llengua. Era un silenci d’or el d’aquells vells mariners, el dels vells pagesos que responien a qualsevol pregunta tan sols amb la mirada, això sí, molt ben pensada.

———-

Traducció, amb llicència, de la columna de Manuel Vicent apareguda a El País el 6/07/2014.
A.M.
Etiquetes , ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús