IMPROBABLOLOGIA

Sens voler obrir, un cop més el debat sobre l’experimentació amb animals, cal reconèixer que la vida de ratolins i rates de laboratori no és fàcil. Poseu-vos al seu lloc. Alguns científics us atipen de blat de moro genèticament modificat per veure si us surt un càncer o una cinquena pota, altres et fan créixer una orella humana a l’esquena, una tercera categoria us va fent proves de tota classe de molècules (o candidats a fàrmacs o verins, això depèn) i fins i tot hi ha alguns que us alteren el vostre ADN per activar o desactivar un gen o transformar-vos en rosegadors fluorescents. Considera’t afortunat si no et topes amb un de la bata blanca que et vulgui tallar el cap, no pas per a ajudar-te a trobar el virtuós camí més curt al Lao Tseu, sinó simplement per a saber quants segons sobreviu el cervell a una decapitació …

Fins que un bon dia vostè es troba amb els investigadors que, finalment, estan més interessats en el teu cervell que amb el teu cos i comencen a parlar amb tu. O, més aviat et fan escoltar frases gravades per veure si ets capaç de distingir dues llengües humanes, japonès i holandès, amb la seva senzilla melodia. I com que et recompensaran els teus bons resultats amb menjar, et posen a dieta perquè no et falti la gana.

Es formen quatre grups de rates. El primer grup treballen sobre frases on s’han simplificat els fonemes: totes les vocals són “A”, totes les consonants fricatives “s”, les explosives “t”, la “l” per les líquides, etc. Durant 20 dies t‘entrenen passant-te setze frases en holandès i japonès. El grup s’ha dividit en dos i, si tu tens la missió de reconèixer l’idioma de Kawabata, has de prémer una palanca quan pensis que escoltes japonès. Si tens èxit, reps aliments, sinó res. Després d’aquest escalfament, l’experiència real comença: et fan escoltar quatre frases que tu mai n’has sentit parlar, per veure si ets capaç d’extrapolar els resultats del que t’han ensenyat.

Els altres tres grups estan involucrats en variacions d’aquesta experiència. Un escolta les mateixes cintes de sons… però a l’inrevés! L’altre treballa en frases reals, no simplificades, pronunciades per un únic locutor, mentre que els últims se’ls posa a prova amb diversos locutors, el que complica la tasca, ja que cada persona té la seva pròpia veu, locució, ritme, accent, etc.

Això és per descomptat una experiència real, publicada el 2005 per la revista Journal of Experimental Psychology: Animal Behavior Processes. I es fa difícil no trobar de boixos fer escoltar japonès o holandès a l’inrevés a les rates. Aquest és el principal encant de la ciència improbable, fer-te petar de riure… per després pensar. Ja que els resultats d’aquesta prova són increïbles: de la mateixa manera que els nadons humans reconeixen ràpidament la seva llengua materna tot i que encara no n’entenen el significat, els rosegadors han estat capaços, després de seguir un curset, de distingir les dues llengües que se’ls hi ha presentat. L’estudi especifica que on les rates van fracassar (les frases de difusió a l’inrevés), el petits Homo sapiens també l’erren. És d’on ens ve, per tant, la profunda idea que la nostra facultat de confiar-nos a la melodia de les paraules per a bestreure els sons del galimaties que constitueix el llenguatge es deriva directament de la capacitat dels mamífers per analitzar els senyals acústics. Gràcies, senyores rates.

D’en Pierre Barthélémy

Etiquetes ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús