El 99% i els altres

Màxim Serranos Soler | Luxemburg

 
Casualitat o no, avui s’estrena a Luxemburg l’obra de teatre 99% i ahir L’essentiel, el diari més llegit del país, obria portada amb el titular «1% de riches = 99% de pauvres». De fet, es feia ressò d’un informe de la ONG Oxfam que afirma, resumint molt, que els més rics del món cada vegada posseeixen una part més gran de la riquesa mundial total. La dada pot entristir, indignar o preocupar, però crec que no sorprèn a ningú. I encara menys als membres del Centre Català de Luxemburg que divendres passat vam escoltar Elies Barberà i Ian de Toffoli parlar del 99%, vull dir l’obra de teatre.

99-casual

Barberà va néixer a Xàtiva i viu a Barcelona. És autor de teatre, poeta i actor. Ian de Toffoli va néixer i viu a Luxemburg. És autor de teatre, poeta i editor. Fa un parell d’anys es van trobar per primera vegada gràcies a Independent Little Lies, una companyia de teatre luxemburguesa que va tenir la pensada d’organitzar un projecte europeu i hi va engrescar dues companyies més: Teatre de l’Enjòlit (a la qual pertany Barberà) i Teatro Excelsior (d’Itàlia). La trobada i el projecte (anomenat «Playing a Part») han donat com a resultat una obra de teatre escrita a quatre mans entre els dos autors esmentats i tres tallers a l’entorn del món del teatre: un d’actuació, un d’escriptura i un de comunicació. Divendres 16 de gener ens en van parlar.

Entre d’altres coses, ens van explicar què és 99%, la peça de teatre que han escrit. Es tracta d’una obra dividida en dotze escenes independents però lligades amb un fil conductor i teixides a l’entorn del tema de les minories amb l’ajut d’un bri d’ironia. Comentaven els dos autors (per cert, com admetien ells mateixos, parlants de dues llengües considerades minoritàries com el català i el luxemburguès) que tots, en algun moment, fem part d’una minoria i que hi ha minories de molts tipus: religioses, econòmiques, d’afinitats… Una d’elles, potser la més rellevant, és «l’u per cent que té el poder», en profètiques o informades paraules de Barberà. D’aquí el títol de l’obra i que dijous passat els membres d’Independent Little Lies omplissin Luxemburg amb cartells on persones anònimes sostenen un missatge en el qual afirmen pertànyer a la gran majoria (en diferents llengües, per exemple, «Ech sinn 99%»).

Potser ho he entès malament i tot el muntatge el van fer els actors per preparar la publicació de l’informe d’Oxfam o potser és a l’inrevés. En tot cas, no té gaire importància. El que sí en té és que, aquest vespre i divendres a Esch-sur-Alzette i dissabte i diumenge que ve a Luxemburg ciutat, pujarà a l’escenari una obra de teatre escrita i representada en català i luxemburguès, a més d’altres idiomes. Bé, efectivament, potser és més important que la riquesa d’aquest món estigui tan mal distribuïda i que un 1% es quedi el tall i el 99% restant ens repartim les engrunes. En aquest cas, però, és millor informar-se directament a través d’Oxfam.

Etiquetes ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús