Aigua clara

 

Des de Luxemburg tot recordant l'Anna Maria

La vida és el riu que va a parar a la mar, en efecte, i també està clar que mai ens banyarem dues vegades en el mateix corrent, segons va dir Heràclit, però un es pot asseure a la vora entre les flors d’aquesta incipient primavera i contemplar com flueix l’aigua, que no és sinó la mateixa memòria, neta o tèrbola. També es pot gaudir del plaer de remuntar la llera fins a arribar a les fonts on hom es banyava de nen, aquelles rialles, aquells crits, i recordar també els feliços i turbulents dies de l’adolescència quan era encara aigua platejada d’alta muntanya, tan freda i incontaminada… la qual acabava arribant a la cascada. Sota el gruix dels salzes hi havia plàcids recessos, que de vegades un raig de sol feria fins al fons de les aigües mares i allí, de jove, la vanitat del cos es fonia amb el verd de l’aigua nua. Però hi va haver en moment en què la vida va deixar de lliscar suaument sense perill riu avall i en les riberes hi van aparèixer els primers cocodrils. Recordes molt bé quan va ser i qui eren aquests enemics. Després encara vas haver de travessar un banc de piranyes abans d’arribar a aquest prat de primavera on ara seus contemplant com passa l’aigua. El riu té una doble corrent, una superficial i una altra profunda, com succeeix també en la vida. Aquest suau airet de març produirà molt aviat un violent desglaç, i amb la crescuda per la superfície veuràs passar juntament amb éssers morts, arbres arrencats de soca-rel i estris inútils, tot el que en tu va ser va i estúpid. En canvi, pel fons de la llera a cegues amb les llacors fluiran cap a la mort, cap a la mar, l’esforç que vas fer per no cedir al fracàs, els amors i somnis que hagis tingut, tota la bellesa que vas poder obtenir com un regal en el teu pas per la terra. Però mai ens hauríem de morir mentre en aquesta riba sigui primavera.

—–

De la columna de Manuel Vicent apareguda avui a El País

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús