Escalforeta

Anton Marco | Luxemburg

 

«Vos anime a quedejeim‘ (deixeu) passar el fred del ‘verano‘ (estiu), el fred de l’hivern i busquem (busqueu) el caloret, el caloret faller, ‘sin duda‘ (sense dubte) el caloret del foc i la flama», dijo la alcaldesa antes de pasarle el micrófono a la fallera mayor.

Mentre que, em semblava a mi, l’error va ser el de “deixar passar el fred de l’estiu”, entre els acadèmics s’ha fet notar que l’error més greu va ser el fet de masculinitzar la “calor”. La calor, la mar, la bromera o l’escuma… són femenins! Si és que és tan fàcil com un senzill joc d’opòsits. Mare, ai mare meua! Com s’ha de dir? Mare meua o meva? Com ho diuen o com ho dirien o diran els opositors de Podemos? Més ben dit, com s’haurà de dir d’ara endavant? L’única cosa que jo em puc imaginar és l’escalfor, que mentre que el fred és tan masculí com el glaç i el gel, la calor és… com és la calor? La calor és la que ens dóna i rebem de la nostra mare abans que ens deixi en el bressol. Però l’única cosa que de lluny jo em puc arribar a imaginar sobre totes aquestes calentors i calentúries de les balconades falleres és aquell escalfament que els rou com un corcó, el que deu sentir un precandidat en el punt en què, acabats d’entrar en el març, que marceja mentre la dona hi bogeja, quan encara en plena potestat de fer, de signar i contrasignar, el precandidat, el que li roti, està a la delerosa espera del què diran i decidiran els que tenen el poder de decidir sobre la seva renovació, o no, de la seva -seua- candidatura.

Què hi deuen dir les poques russes en biquini que encara s’escalfen si no rosteixen per Benidorm, Lloret o Salou? Que fa calor, caloret, caloreta, calforeta o calentoreta? No us preocupeu, per a esbrinar-ho, els del Baròmetre del CIS ja hi deuen estar pensant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús