Mala llet

Els batecs del cor constitueixen també una manera de coneixement. Segons els biòlegs més avançats aquesta bomba mecànica és la que excita i posa en estat mental al cervell i no a l’inrevés; fins i tot alguns líders espirituals l’han elevat a la categoria d’oracle del nostre propi futur. Sí a un electrocardiograma se li aplica un zoom molt potent s’hi pot arribar a descobrir, entre la ziga-zaga de línies de la sístole i diàstole, uns espasmes microscòpics que no tenen res a veure amb la medicina sinó amb el camp magnètic que s’expandeix des del cor i que afecta tots els éssers vius del voltant, inclosos els bacteris i les persones. 

S’ha fet la prova d’aquest poder en un recipient ple de llet. Connectats a un corrent s’introdueixen dos elèctrodes al recipient, que es col·loca al mig de la taula en què estàs compartint un sopar agradable amb amics. Els gèrmens vius que conté la llet responen a les sensacions positives o negatives del cor dels comensals. Els seus batecs no només eleven la sang cap al cervell dels presents per moure el mecanisme dels seus pensaments; també desvien les descàrregues emocionals cap al recipient i són captades pels elèctrodes. La plaent sensació d’amistat, l’harmonia feliç i les rialles del grup purifiquen la llet, l’eximeixen de bacteris i la converteixen en les millors postres de sobretaula, en llet merengada. Però si el recipient s’instal·la al mig d’una tertúlia política, a l’hemicicle del Congrés dels Diputats, a la taula del consell d’administració d’un banc, la llet concentra la cobdícia, la rancúnia, l’ambició, la misèria, l’estupidesa, el fanatisme del seu entorn i la converteix en una poció verinosa. La mala llet que avui regeix en la nostra societat respon dels batecs d’un cor col·lectiu devastat. És per això que l’aire és irrespirable.

Traducció, amb llicència, de la columna de Manuel Vicent apareguda a El País el 29/06/2014.
A.M.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús